25/04/2024

Борис Велчев призна: Има корупция в прокуратурата

Главният прокурор Борис Велчев обяви, че има корупция в прокуратурата и и че годишно се гледат по 2-3 дела срещу прокурори, предаде агенция „Фокус“. Така той коментира доклада на Държавния департамент на САЩ, обявен днес и според който корупцията в полицията, митниците и съдебната система все още е сериозен проблем за България.

По повод изпратените в прокуратурата данни за ценообразуването на лекарствата от НЗОК Велчев каза, че е разпоредил проверка. Не е образувано производство, защото материалите са изпратени скоро. Той направи уточнението, че ако бъдат намерени данни за престъпление, ще бъде заведено дело. Велчев напомни, че все пак прокуратурата е орган по наказателни дела, а не по лекарствената политика.

По-рано днес здравният министър Стефан Константинов обяви, че е сезирал държавното обвинение по повод цените на лекарства.

Велчев се обяви срещу предложението на съдии Висшият съдебен съвет (ВСС) да е постоянно действащ орган. Съветът функционира така от пет години, като избраните за негови членове напускат временно работата си като магистрати.

От Съюза на съдиите в България предлагат този статут да бъде премахнат, защото при сегашната система членовете на ВСС се откъсват от реалните проблеми в правораздаването и органът се бюрократизира. Идеята беше подкрепена и в началото на седмицата от Националния форум на съдиите, включващ председателите на 10 окръжни и 30 районни съдилища.

„Ако 25 членове на ВСС са в същото положение и имат пълноценно натоварване по 8 часа на ден като мен, чудя се колко усилия могат да вложат в заседанията на ВСС и кой ще управлява съдебната власт. Аз смятам, че постоянно действащият ВСС е едно завоевание, което трябва да се запази. Друг е въпросът, че може да се реорганизира“, каза Велчев.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/08/1783226_boris_velchev_ima_korupciia_v_prokuraturata/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *