26/04/2024

Авторка от Нова Зеландия се включи в конкурса за поезия „Добромир Тонев”

В препълнена с изящна словесност атмосфера, но и с примирена, тъга премина връчването на наградите за поезия във Втория национален конкурс „Добромир Тонев” снощи.  Книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” както и през миналата година, приюти талантливите поети. Преди церемонията от екрана самият Добромир Тонев чете свои стихове и с това направи поетичното си и чисто човешко присъствие напълно осезаемо.

Преди награждаването приятели на поета, имали късмета приживе да са в орбитата на талантливия поет, четоха развълнувани негови стихове.

Тази година със свои творби в конкурса участваха 165 поети при сто миналата година. Славата на конкурса очевидно е прекосила границите на България, защото председателят на журито професор Огнян Сапарев съобщи, че след крайния срок от чужбина са пристигнали няколко писма със стихове, посветени на Добромир Тонев, но поради закъснението не са били включени в конкурса. Едното от тях е изпратено до Пловдив от 40-годишна жена, живееща в далечната Нова Зеландия.

Водещата на церемонията София Несторова разказа как се е зародила идеята за този конкурс. Ресторантьорката Тони Симидчиева припомнила миналата година на приятелите на поета, че се навършват 10 години от смъртта му и че трябва да направят нещо. В ТВ клуба, който тя е държала, преди години са се събирали поетите на Пловдив. „Не съм поет, но съдбата ми отреди да общувам с Добромир Тонев. Благодарна съм, че той ме допусна до себе си и до приятелите си и ми позволи да слушам току-що написаните от него стихотворения. Сега си давам сметка, че преди 12-13 години той беше достигнал до прозрения за това защо не се случват нещата в България, до които аз едва сега достигам”, каза Тони Симидчиева и прочете стихотворението на Добри „Голямото мълчание”.

За първи път на церемонията прозвуча и песента „Жребци” – първата по стихове на Добромир Тонев, композирана и изпълнена с много плам от поета с китара Красимир Йорданов.

Професор Сапарев сподели, че заедно с другите членове на журито – поетът Йордан Велчев и Станислава Станоева,  са изпадали в едни много трудни състояния при оценката на конкурсните творби. „Когато нивото е високо, стихотворението за първата награда трябва да е гениално. И затова както и през миналата година вместо една първа даваме две втори награди, поясни председателят на журито. „ Това, което става може да стане именно в Пловдив – тук има особен дух”, каза още Сапарев.

Втора награда спечели пловдивчанинът Иван Андреев ( на пснимката е той, дъщерята на Добромир тонев Павлина и професор Огнян Сапарев). Той е инженер по образование, полковник от армията, със завършена военна академия. Но със стиховете си, които прочете, събра овациите на публиката и доказа, че поезията не се приютява единствено в душите на филолозите. Другата втора награда получи награждаваният в няколко други конкурса Георги Николов от Харманли. Двете трети награди отидоха също при пловдивчани – Юлияна Атанасова и у журналиста от Радио Пловдив Стоян Терзиев ( за разлика от миналогодишния конкурс, когато беше поощрена една единствена творба на живеещ под тепетата).

Много приятно впечатление остави у публиката поезията на Елица Мавродинова от Кърджали, която получи специалната награда на Радио Пловдив от неговия директор Чавдар Каришев. Бианка Габровска от Пловдив спечели специалната награда на „Сиенит холдинг” – уикенд за двама в Банско. Роденият в Стара Загора, но работещ в Пловдив Тильо Тилев взе наградата на „Ана Травъл”, която е екскурздия до Гърция. „Явно журито е било много обективно, щом ми присъжда награда”, каза с чувство за хумор награденият. Вечеря за двама в „Одеон” пък спечели Веселин Делчев от пловдивското село Кръстевич.
Всички наградени получиха и букет цветя, връчени им от красивата дъщеря на Добромир Тонев  Павлина.

Литературният конкурс „Добромир Тонев” се организира от община Пловдив, Дружество на писателите – Пловдив, Поетична академия „Добромир Тонев”, със съдействието на мол „Галерия Пловдив”, „Сиенит холдинг”, г-жа Тони Симидчиева и туристическа агенция „Ана Травел”.

Организаторите съобщиха, че датата на третия конкурс ще бъде изместена – вместо в деня на смъртта на Добромир Тонев, връчването на наградите ще бъде в деня на рождението му, който е през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *