19/04/2024

Зверските вълни разкопаха древно селище

Големите вълни от преди ден по Черноморието „разкриха“ римска постройка във военна почивна база в бургаския квартал Сарафово, съобщиха от пресцентъра на общината.

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров става въпрос за цяло селище.

От общината съобщиха, че зидовете от древната сграда са се показали, когато бурното море свлякло част от земната маса в района.

Служителите на военното министерство се натъкнали на сградата днес сутринта.

Кметът на община Бургас Димитър Николов разказа, че на терена ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци.

От пресцентъра на общината съобщиха още, че в морето пред базата е забелязан и каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени и необичайно едри животински кости.

Сред откритията е и колона със седемредов надпис, за който историците се надяват да съдържа и името на

селището, което към момента е неизвестно на науката,

е казал за агенция „Фокус“ Божидар Димитров.

Морето е разкрило „остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони“, разказал той.

„Със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)“, посочил директорът на НИМ.

„Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България“, каза директорът на НИМ.

Първите сведения за това селище ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година.

„Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари тази година в Бургас. Според този план

с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хил. лева за разкопки

на градчето. За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински“, казал Божидар Димитров.

Разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето.

През есента е било установено, че селището се простира на дължина по цялата ограда на военната почивна станция, около 200-300 м. Без разкопки обаче е трудно да се каже колко е голямо.

Бурята обаче нанесе големи щети на къмпинг „Ахелой“, който бе пометен от високите морски вълни. Кметът на община Поморие Иван Алексиев съобщи, че свлачище „изяжда“ плажа пред къмпинга.

Той добави, че водата вече е „погълнала“ около 200 метра от плажа, рухнала е и част от подпорната стена там.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4549771

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *