16/04/2024

Защо грузинските катаджии не вземат подкупи?

Грузинският президент Михаил Саакашвили, според руската пропагандна машина, е рядък негодник, страхливец и американски продажник, който си получава заплатата от Държавния департамент на САЩ и който задушава благородната грузинска опозиция.

Но каква е действителността, защо вече при два поредни избора, рейтингът на Саакашвили не пада под 50 на сто? Защо 100 хиляди грузинци, пръснати по света, са се върнали обратно в родината си? При население от 4,5 милиона души 100 хиляди завърнали се е наистина впечатляваща цифра. Ще доживее ли някога България да стане толкова привлекателна, че ако не 100 хиляди поне 10 хиляди да се завърнат трайно тук?

Да не си помислите, че в Грузия са потекли реки от мед масло. Безработицата към момента там е голяма – надхвърля 16 на сто, пенсионерите оцеляват незнайно как с около 60 долара на месец при несъразмерно високи спрямо доходите цени на храната. И въпреки това – 100 хиляди са предпочели да се върнат в родината си. Ето част от причините:

Грузия вече няколко години наред е неизменно световен лидер в класацията на Transparency International по темповете на  намаляване на корупция в страната. Саакашвили работи в скромен офис, а не в дворец с византийска пищност. В тази кавказка страна катаджиите не вземат и стотинка подкуп. А полицията – сега повече от българите няма да повярват, не се занимава с далавери и кражби, а лови престъпниците.

И сега – най голямата изненада: за да регистрира автомобила си или собствеността си или за да получи паспорт грузинецът похарчва от живота си цели 5-10 МИНУТИ!!! В България – дни, а понякога и седмици.

И това всичко е започнало едва през 2004 година след „Революцията на розите”, когато страната предприема курс към реформи. Защо и как в Грузия нещата се случат, а в България агонията продължава вече 22 години и краят й се не види? Защо България се превърна в най-тъжното място на Земята?

В Грузия са проведени повече от 70 реформи. В резултат на това през миналата 2011 година равнището на доверието в полицията в Грузия достигна рекордните 87 на сто! Но това е едва трето място в класацията. На първо място са църквата и армията. За да не си помислите, че е това е някаква игра с цифрите на социолозите, ето едно сравнение: през 2005 година доверието в полицията е било повече от скромно – едва 5 на сто. След реформата обаче рейтингът на грузинските пазители на реда никога не е падал под 70 на сто.

Но как са го направили? В един прекрасен августовски ден на 2004 г. 15 хиляди служители от полицията и тамошния КАТ били уволнени и разпуснати. В продължение на два месеца в страната нямало нито един орган, който да се занимава с осигуряване безопасността по пътищата. И странно, а може би логично – това съвсем не станало причина за увеличаване броя на катастрофите. А това говори, че пътните полицаи въобще не са се занимавали с подобряване обстановката по пътищата, а с някакви по-важни дела – познайте от пръв път какви…

Да уволниш 15 хиляди души в един ден в една такава малочислена държава, си е нещо като социално цунами и много болезнено. Засегнати са много семейства. Заражда се цяла класа на недоволните, а властта на управляващите започва силно да се клати. Но в резултат на тази кардинална промяна била създадена нова полиция и постепенно доверието към ръководството на Грузия започнало да се възвръща.

Реформата в полицията се смята за визитна картичка на грузинските промени. Но не бързайте, не сте прочели още за най-интересната част от тези реформи, която част ги прави работещи като швейцарски часовник. Светът например малко знае за реформата в държавния апарат на страната. Той е прочистен от всички неработещи структури. В резултат общото съкращение на държавни служители достигнало 50 на сто. И виж ти резултат – вместо размотаване на гражданите с дни от гише на гише от надути и самозабравили се чиновници, хората си получават услугите от институциите за 5-10 минути.

Но да си дойдем на думата за корупцията. Заедно с издухването на старите кадри и назначаването на нови, във всеки държавен орган, в това число в полицията и министерството на финансите е създадена така наречената Генерална инспекция. Нейно задължение е да не допуска корупция в конкретната държавна институция.

Служителите на тази инспекция често организират провокации. Например как проверяват дали пътните полицаи се изкушават от рушвети: просто нарушават демонстративно правилата за движение в близост до патрули, естествено – спират ги и естествено, „нарушителите”  се опитват да се спасят с подкуп. Тежко и горко му обаче на изкушения – за 50 лара (равностойността на около 50 долара) отива директно в затвора за няколко години, като преди това е изгубил всичките си застраховки и пенсионни осигуровки. И още един щрих към грузинската полицейска реформа ( дано на който трябва да му светне лампичката в България): значи тамошните пътни полицаи вече не са отделна структура – те дежурят в един и същ автомобил с другите полицейски патрули. Икономично и ефективно – реакцията е според ситуацията…

В Грузия се прилага политика на нулева толерантност към корупцията. А как го правят? Дори и за много дребни нарушения следват ужасно тежки наказания. И най-важното – за разлика от България, при прилагането на тази политика няма недосегаеми. В затвора са пратени  и големи началници от държавната администрация.

Тези радикални реформи като всяко целебно лекарство дават и странични ефекти. В момента  по брой затворници на глава от населението Грузия е трета в света след САЩ и Русия.

И сега най-интересната хватка, която прилагат грузинците в борбата с корупцията: при обявяването на обществени поръчки, където естествено са най-многото пари, в наддаването се включва подставена фирма, като нещата са организирани от някоя Генерална дирекция. Често такива фирми предлагат големи подкупи на комисиите. И познайте какво се случва по-нататък…

Според наблюдателите една от причините за това добросъвестно поведение на полицаи и държавни чиновници е огромната безработица. В Грузия сега е трудно да се намери работа. А държавната служба означава гарантиран доход и доста привилегии. В Грузия много от хората преживяват трудно в тези времена на криза. И въпреки това 100 хиляди грузинци са се върнали обратно в родината си, която все повече прилича на добре подреден  дом.

А това, че при 50 % процентова чистка на държавни чиновници можеш да си получиш паспорта за пет минути може да разплаче от оскърбление половината българи само при спомените как си взеха новите документи за самоличност, от които нямаха никаква нужда, униженията и издевателствата по опашките, провалените сделки на бизнесмените заради породения от тотална некадърност хаос в паспортните служби. И хич не ни интересува полицията или софтуерчикът беше виновен за това. Интересува ни само крайният резултат.

Искаме този резултат да идва за пет минути и в България. Искаме и в България корумпираните незабавно и безмилостно да отиват в затвора. Искаме да спрат веднъж завинаги кражбите за милиарди в родината ни. Като в една кавказка и доскоро – тотално изостанала страна.

Автор: Елена Емануилова.

(Използвани са данни от Свободна преса).

One thought on “Защо грузинските катаджии не вземат подкупи?

  1. Така,както е описано този Саакашвили е абсолютен деспот;в страната му става САМО онова,което той счита за правилно! Къде са правата граждански на получателите на подкупи,на изнудвачите,убийците и останалата измет? Няма ги,значи там не може да се живее нормално-чрез измамата на която сме свикнали!
    Интересно колко ще оцелее още, предполагам,че вече са му вдигнали мерника!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *