01/07/2022

Юда умрял на кръста вместо Христос?

НАМЕРЕНО АПОКРИФНО ЕВЕНГЕЛИЕ МОЖЕ ДА РАЗТЪРСИ ХРИСТИЯНСКИЯ СВЯТ!

В Анкара мистериозно се появи едно от най-древните апокрифни евангелия, открити досега, съобщи БНР. Древният ръкопис датира отпреди 1500 години и е написан на арамейски език. Безценната реликва, намерена в Турция, се очаква да разтърси със съдържанието си Християнския свят. Евангелието е дадено за съхранение в Съдебната палата в Анкара, а след приключване на реставрацията ще бъде изложено в Националния етнографски музей.

Предполага се, че Евангелието е едно от обявените за апокрифни след Вселенския събор през ІV век в Никея – гр. Изник, Северозападна Турция, след който висшите християнски духовници са обявили чтирите те Евангелия – на апостолите Лука, Матей, Йоан и Марк – като единствените достоверни източници на Божието слово, а другите близо 100 са били отхвърлени като ерес.

Евангелието, което е на 1 500 години, е едно от най-старите открити до сега и е написано на арамейски – езика, на който е говорил Христос. Ръкописът е от 52 страници, изписани на кожени кори. Според някои специалисти, текстът предава неподправеното учение на Исус преди да бъде обявен за Божи син и именно затова може да разтърси Християнския свят.

Стойността му отсега се изчислява на повече от 20 млн. долара. Според някои твърдения в пресата, древният ръкопис е Евангелието на Варава – бунтовникът, помилван от Пилат Понтийски вместо Исус. През 325 г., в земите на днешна Турция, Светите отци забраняват текста като еретичен, защото в него пишело, че на Голгота не умира Исус Христос, а Юда Искариотски, който го замества.

Евангелието ще бъде обявено за национално културно наследство на Турция. След реставрация, която ще се извърши с подобаващото уважение и внимание към религиозната реликва, Евангелието ще бъде показано на света.

Полицията води разследване дали някой притежава копие, защото се разбра, че ръкописът е бил намерен преди 9 години и се е пазел досега в Съдебната палата в Анкара. Главната прокуратура също е започнала разследване по случая. Една от версиите е, че военните са открили ръкописа, но са го предали, едва след като приключили засекретеното проучване.

В днешно време на арамейски език се говори само в няколко християнски селища в Сирия, където са живели първите християни. Те са успели да съхранят автентичния древен език на Христос от близо 3 хилядолетия насам.

http://dnes.dir.bg/news/ankara-evangelie-10609841

(Visited 395 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *