25/04/2024

Wikileaks: Корупцията в правителството и полицията е повсеместна

Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото. Това е един от изводите на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ“, в доклада й за България от 2008 г., става известно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Wikileaks. За докладът съобщи днес партньорския сайт на Wikileaks у нас – „Биволъ“.

Компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес. Такова проучване е изготвено за България през 2008 г. и представлява въпросник с оценки по точкова система. Най-шокиращите данни за България са в графата престъпност. От нея потенциалният инвеститор научава, че:

– Организираната престъпност играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

– Сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

– Сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

– Кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

– Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото.

– Организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки.

– Чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност  – поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени, коментира анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

В графата „тероризъм и безредици“ е отбелязано, че България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми, отбелязва още докладът. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическото влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени „от правителството и за правителството“. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за търговия и енергийните доставки получава черна точка заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

„Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завладяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения“, отбелязва „Биволъ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *