24/07/2021

Учени: На Земята започна масово измиране на видовете

Земята навлезе в поредния период на измиране на биосферата, в резултат на което ще изчезнат хиляди видове, заяви президентът на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) Ашок Хосла. „Ние наблюдаваме шестото масово измиране, считано  от момента на възникването на живот на Земята. Предишното – пето измиране, е довело до изчезването на динозаврите”, заяви Хосла на среща с журналисти. Според него човечеството рискува да остане без рибни ресурси още през 2050 година.

Всеки ден в света се изсичат и изгарят 50 хектара гора. Всяко денонощие 20 хиляди хектара земеделска земя се превръщат в пустиня, разрушават се деретата. Всеки ден в атмосферата се изхвърлят 60 милиона тона въглероден двуокис, което се отразява на всички ъгълчета на планетата. Някои островни държави могат да бъдат потопени в близкото столетие в резултат на покачването на нивото на световния океан.

Към настоящия момент учените разграничават пет крупни масови измирания. Последното е било преди 65 милиона години, когато са изчезнали динозаврите. Причините за това и досега не са изяснени. Гибелта на тези гиганти е възможно да е предизвикана от падане на голям метеорит на Земята, от избухване на свръхнова звезда, от чудовищно изригване на вулкан или от рязка промяна в климата.

Сега на границата на измирането се намират 19,6 хиляди видове животни и растения – тоест всеки трети вид, съществуващ на Земята. За последните две десетилетия броят на видовете, които са заплашени от изчезване се е удвоил.

Ако това хищническо отношение към природата не бъде спряно, според някои песимисти, още през 2050 година планетата ни ще опустее.

(Visited 206 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *