24/04/2024

Швейцарци накараха лифт да произвежда ток от слънцето (видео)

Швейцарската община Тена вече може да се похвали с революционна въжена линия, която същевременно е и електрическа централа. И както показва практиката съоръжението не само, че създава електроенергия за своите нужди, но дава и не малко излишъци на електрическата мрежа.

Този ски влек – Solarskilift Tenna, не е първият в света, който използва слънчеви батерии. И въпреки това в някои отношения той наистина е уникален. Преди изграждането му инженерите просто поставяли слънчевите батерии във високопланинските курорти някъде в близост до подемниците, а те захранвали моторите на въжените линии. Има аналогични примери и с ветрогенератори. Но Solarskilift Tenna само по себе си се явява екологично чиста електростанция построена по уникален начин.

Слънчевата електроцентрала е реализирана от швейцарската компания  Bartholet Maschinenbau. 246 фотоелектрически панели са групирани по три в 82 така наречени слънчеви крила. Те се реят във въздуха над самото трасе на лифта, закрепени на въжета. Максималната мощност на тази слънчева електростанция достига 60,27 киловата. В същото време за лифта са необходими само 35 киловата. При това този лифт има такива екстри като подгряване на седалките, което също означава консумация на ток.

За повишаване ефективността крилата се въртят като слънчогледи по посока на слънцето. Освен това системата е оборудвана с прибор, който измерва скоростта на вятъра, за да може при негови силни пориви слънчевите панели да застанат в подходящ ъгъл на атака  и така да минимизират натоварването от вятъра.

Друга екстра към тази необикновена електростанция са датчиците за сняг. Когато той се натрупа върху слънчевите панели, те просто се изправят вертикално и „изтръскват” сами снега от себе си.

Автоматичното следене и корекцията на фотопанелите се извършва на всеки десет минути.

Общата дължина на слънчевата „лента” е 330 метра при дължина на цялото трасе от 450 метра.

Въжената слънчева електроцентрала е въведена в действие на 17 декември 2011 г. и вече могат да се анализират първите резултати от експлоатацията й при зимни условия. Страховете, че мрачните дни без слънце или пък с много сняг ще обезсмислят идеята не се оправдаха. Нещо повече, фактическите измервания в някои от слънчевите дни показали, че станцията произвежда значително повече енергия, отколкото са необходими за работата на лифта – той не е включен постоянно.

Така на 26 януари 2012 година системата е произвела 289 киловатчаса електроенергия, и е похарчила само 67,3 квч. А на 6 февруари разликата между прихода и разхода била повече от шест пъти – общо потребление 55,3 квч при произведени 355 квч.

Новата машина превозва по 800 скиори на час на височина 135 метра. Пътят отнема само три минути. Според оценката на инженерите средно на година новата електростанция се произвежда около 90 хиляди квч ток, като в същото време за работата на лифта ще са необходими 22-29 хиляди киловата.

Тези 60 хиляди подарени киловат часа идват в помощ на селцето – Тена има всичко на всичко 112 постоянни жители. Сега хората си имат електростанция, който ще работи целогодишно. Местните оценяват особено високо централата през мъртвия сезон, когато скиори няма да има, за сметка на това слънцето ще е в изобилие.

Любопитното е, че тази напредничава иновация жителите на Тена получават след като решили най-после да подменят стария ски лифт, работил вярно на същото трасе в продължение на 41 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *