20/04/2024

Пет руски бомбардировача прелетяха над морската граница на България

Пет стратегически бомбардировача Ту-22 (на снимката) са засечени в непосредствена близост до българското въздушно пространство като вдигнаха на крак  турските ВВС.

Информацията е потвърдена от Министерството на отбраната, откъдето уточняват, че не е имало навлизане в българското небе.

Бомбардировачите летели на 40 километра от родния бряг в посока Африка. Прелитането им обаче е предизвикало тревога в турската бойна авиация. По неофициална информация два дежурни изтребителя Ф-16 излетели заради бомбардировачите.

В отговор на въпрос защо не са били задействани българските изтребители при преминаването на Ту-22 от военното министерство обясняват, че единствено южното командване на НАТО решава точно кои дежурни самолети ще бъдат вдигнати, уточнява „Стандарт“. Между другото изтребителната авиобаза в Измир се командва от пловдивчанина генерал Стефан Петров.

Наблюдатели веднага направиха връзка между прелитането на стратегическите бомбардировачи и маневрите на руския флот заради напрежението около Сирия и Иран.

Група руски военни кораби пристигнаха в началото на януари в сирийското пристанище Тартус, където миналата седмица са пуснали котва и два ирански кораба, съобщиха световни агенции.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-turtzia-cherno-more-bombardirovachi-10600629

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *