16/04/2024

Марс – люлка на боговете? (видео)

Никое небесно тяло не може да се мери с Марс – то е обект на вълнуващи хипотези. С Марс и досега са свързани любопитни въпроси, които все още нямат логични отговори. Странни изригвания, тайнствени сигнали, загадъчен канал, Марсиански свинкс – всичко това и още много други неща са свързани с червената планета.

Възможно ли е Марс да е имал своя развита цивилизация? Това не е случаен въпрос – щом планетата е имала атмосфера, много вода, може да е имала и свой живот. Но в такъв случай би трябвало да има руини от тази цивилизация. Те обаче сигурно отдавна са отнесени от прашните бури, действали в продължение на милиони години.

Напоследък хипотезата за съществуването на извънземна цивилизация и за живот на Марс получава нови доказателства – учените се доближават до отговора на този въпрос все повече и повече. Експерти на НАСА неофициално заявяват за това, че на Марс съществуват следи от различни инженерни дейности, които си личат в различни изкуствени съоръжения. Те приличат на пирамиди, градове и отломки от космически кораби. През 1972 година автоматичната космическа станция „Маринър 9” открила образувания, които според мнението на учените напомнят на „ поле от четириъгълни пирамиди”.

Специалисти от НАСА твърдят, че това напомня на руини от град. През 1976 г. „Викинг 1” направи още една интересна и необикновена фотография. На руини, които приличат на египетски пирамиди, намиращи се в долината Кидония. Но на известно разстояние от „пирамидите” на Кидония е направено най-великото откритие на марсиански образувания.

На фотографията се вижда структура, която напомня човешка глава. Недалеч от тези пирамиди се забелязва странен тъмен пръстен. Съществуват предположения, че това идеално кръгло образувание на върха на много високата планина Олимп има изкуствен произход. Счита се дори, че то е направено за кацане на космически кораби на извънмарсияни. Към тази хипотеза се отнася и съвпадението, че три много големи вулкана на Червената планета са идентични с три египетски пирамиди. При целия традиционен скептицизъм хипотезата за изкуствения произход на тези съоръжения на Марс не може да не привлече вниманието на учените. Нима някой преди нас вече е бил на Марс? На този въпрос дори най-закоравелите скептици не остават равнодушни.

На снимките от Марс  могат да се видят повече от десет фигури, които имат ясни геометрични контури. Сред тях е и загадъчният пръстен, който никак не прилича на вулканичен кратер. Също така там се намират няколко малки и четири големи пирамидални тела. Тези марсиански образувания могат да се сравнят с пирамиди на Земята. Малките марсиански пирамиди, според мнението на специалистите, са равни по размер на големите египетски. Но големите марсиански пирамиди са с чудовищни размери. И тъй като на Земята няма толкова огромни изкуствени съоръжения, на нас ни е трудно да повярваме в съществуването на живот на Марс. Но това достатъчно тежък аргумент ли е? Сега вече има проекти за градове на бъдещето с огромни кули, пирамиди и здания.

Скулптурното изображение на човешко лице предизиква още по-големи противоречия. То може да се види при различно осветление на плоската повърхност. Това е много важно, защото изключва случайно сходство на изображението, което може да изглежда различно при осветяване отстрани. Гигантската скулптура е с размер 1,5 километра. Предизвиква съмнения за естествен произход. Тя напомня много на огромната скулптура на египетския свинкс.

На повърхността на Марс има цяла редица от необясними загадъчни съоръжения, които ни принуждават да мислим за възможно съществуване на загинала цивилизация на тази планета. Все по-малко и малко са съмненията в това, че Червената планета някога е била обитаема от разумни същества. На това мнение вече са доста съвременни учени. На Марс са открити интересни аномалии, които могат да се припишат на дейността на разумни същества, живели там. Напълно възможно е Марс да пази своите главни изненади за учените от близкото бъдеще.

Но защо наричат Марс Червената планета от древни времена? Яркият червен диск, който висял в нощното небе по време на максималното приближаване на тази планета до Земята, винаги предизвиквал у хората някакво странно тревожно чувство. Навярно не е случайно, че древните гърци и римляни, както и вавилонците са асоциирали Марс с бога на войната. Но защо червена? Откъде е този кървав цвят? Причината е в изобилието от железен оксид. Червеният марсиански грунд се състои от хидрооксиди и оксиди на желязото с примеси от глина, магнезиев сулфат и калций. На Земята подобни грунд-ове се срещат твърде често. Те могат да се образуват единствено в условията на свободен кислород в атмосферата, топъл климат и изобилие от вода.

На Марс тези повърхности вероятно са възникнали при сходни условия. Планетата е червена заради това, че е покрита със слоеве „ръжда”, която разяжда по-тъмните скални породи. Такъв оксиден филм на повърхността е рядко явление в Слънчевата система. Има го само на Марс и на Земята. Свободният кислород на Земята ще изчезне, ако загине растителността. Кислородът на Марс към днешна датата явно е недостатъчен. Затова може да се направи изводът, че тези ръждавини са се появили доста по-рано. Както и че някога кислородът на Марс е бил не по-малко, отколкото на нашата планета. Следователно – там е могло да има живот.

Изучавайки Марс хората винаги са му приписвали особени качества. Много астрономи отдавна смятали, че на Марс съществува цивилизация. А през последния половин век геолози, астрономи, метеоролози и представители на различни естествени науки стигнаха до единно мнение, разглеждайки тази планета като родина на извънземна цивилизация.

По своята структура марсианската атмосфера не се отличава много от земната. Ето защо е напълно възможно условията за живот на марсианците да са приличали на земните. Това заключение се основава на различни наблюдения. В края на XVIII век учените са установили, че Марс има ледени шапки на полюсите и че смяната на деня и нощта практически е идентична със земната. След тези открития нарекли Марс планета-сестра. Уйлям Хершел твърдял, че между Земята и Марс има роднински връзки.

Астрономите Йероним Шретер, Вилхелм Беер и Йохан Хенрих Медлер доразвили тази идея. А астрономът Скапиарели открил на планетата образувания, които впоследствие нарекъл канали за напояване на почвата. След това съобщение интересът към Марс рязко се увеличил. Нима тази планета наистина е обитаема?
Само че по-нататъшното изучаване на Марс показало, че марсианските канали съвсем не са съоръжения за напояване. Те били тектонични пукнатини, които приличали на реки. Много изследователи предполагат, че към настоящия момент марсианската хидросфера се намира в твърдо състояние. Така е било на Земята по време на Ледниковия период.

Съвременната наука разполага с голямо количество данни, които свидетелстват за това, че марсианските условия като цяло биха се оказали подходящи за развитието на някои организми от земен тип. А това означава, че търсенето на живот на Червената планета, което прави съвременната наука, е доста перспективно начинание.
Астрономи, учени и изследователи от цял свят правят опити да проникнат в далечното минало на тази загадъчна планета. Дори ако на нея сега няма живот, това не означава, че преди не е имало. Астрономът В. Морозов в началото на 70-те години привел факти, които доказвали, че на Марс някога са текли реки и че на планетата са живели същества, подобни на нас.

Изучаването на планетата доказало, че на нея съществуват огромни сухи каньони, някога пълни с могъщи водни потоци. Това говори, че Марс по наличието на вода приличал на Земята, че на неговата повърхност освен реки е имало езера, морета и океани. Маже би някога Марс е бил син, както е синя и Земята. Учените считат че преди три милиарда години планетата е изгубила водата си. В същото време по всяка вероятност е изгубил и атмосферата си.

Остава загадка от какво е била предизвикана тази ужасна катастрофа, че планетата да изгуби водата и атмосферата си. Може да е било някакво глобално бедствие, а може планетата просто да не е била способна да задържа летливите компоненти и да ги е изгубвала постепенно. Но вече няма съмнение, че на Марс някога е съществувала бурна жизнена дейност.

Видеото е на руски език. Който ползва този език няма да съжалява, ако го види – в него се разказват твърде интересни неща за спътника на Марс – Фобос, който според някои е изоставен космически кораб.

http://youtu.be/yfi7vInmJIA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *