29/03/2024

Легендарният Мандела – Мадиба, бе опериран в болница

Легендарният бивш президент на Южна Африка Нелсън Мандела влезе в  болница. За това съобщи прес-службата на действащия глава на държавата Джейкъб Зума.

В съобщението се казва, че Мандела от дълго време се оплаквал от болки в стомаха и лекарите решили, че трябва да му направят изследвания. „ Ние молим всички да уважават правото на Мадиба и неговото семейство на неприкосновеност на личния живот в този период”, цитира Sky News част от изявлението. (Мадиба е прякорът на Мандела, който много от сънародниците му произнасят с благоговение).

Както уточнява БиБиСи Мандела очевидно сега се намира в болницата в Йоханесбург, където той беше на лечение и през миналата година. Според британските журналисти бившият президент е претърпял операция и неговият живот не е в опасност. Други подробности засега не са известни.

Нелсън Мандела в момента вече е на 93 години. През 1962 г. след установяването  на режима на апартейд в ЮАР той бе осъден на доживотен затвор  за „тероризъм” и прекара 27 години зад решетките, 18 от тях – в единична килия на остров Робен. Освободен е през 1990 г., когато властите в ЮАР влязоха в преговори със забранения Африкански конгрес (АНК).

През 1994 г. АНК спечели първите свободни избори и Мандела стана първият чернокож президент в историята на Южно-африканската република. Той остана на този пост само един мандат и през 1999 година подаде оставка. За нов президент бе избран неговият заместник Табо Мбеки.

През последните години Мандела рядко се появява пред публика заради здравословните си проблеми. Изключение бившият президент направи само за тържествата, свързани с провеждането в ЮАР на световния шампионат по футбол през 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *