24/04/2024

Лъснаха бонуси по 150 хил. на зам.-министри от тройната коалиция

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев попита днес на брифинг в НС депутатката от БСП Меглена Плугчиева дали би нарекла и своите съпартийци престъпници, след като по време на тяхното управление също са получавали бонуси.

Велчев бе провокиран от изказване на Плугчиева преди два дни, че вземането на бонуси е престъпление, предаде БГНЕС.

Той цитира публикация във в. „Труд“, според която проверка показва, че седем зам.-министри от управлението на Тройната коалиция са взели общо 1,1 млн. лв. Корнелия Нинова и Анна Янева като зам.-министри на икономиката получили поотделно по 150 000 от участието си в борда на „Булгартабак“, Димчо Михалевски – около 110 000 от фонд ФЛАГ, Георги Петърнейчев – 117 000 лв. от борда на холдинг БДЖ, Кирил Ананиев за 2 г. е получил 300 000, а Димитър Ивановски и Любомир Дацов – по 120 000 лева.  Сумите, взети само от тези седмина зам.-министри, се равняват на всички бонуси, изплатени за 2011 г. в Държавен фонд “Земеделие” на 1543 служители, уточнява изданието..

Велчев попита дали тези, които са получили средствата, сега ще ги дарят за благотворителност. „За да разкрием пълния обем на получените средства от управляващите, особено от тези зам.-министри по време на Тройната коалиция, сме се обърнали към Сметната палата с искане за пълно разяснение“, добави той и изтъкна, че през 2010 г. правителството и ГЕРБ спря със закон получаването на допълнителни възнаграждения в бордовете и по този начин зам.-министри и членове на политически кабинети нямат право на такива.
„Няма нищо непрозрачно при бонусите на ГЕРБ. Дали в криза, или не в криза, едно министерство изисква начин на управление, така че да накара служителите в администрацията да работят“, посочи Велчев.

Преди дни лично вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че трябва да има допълнителни възнаграждения за администрацията, за да бъде стимулирана.

В същото време вътрeшният министър заяви в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол, че за миналата година в МВР са раздадени само 58 000 лева, и то за награди – колективни и индивидуални. „Което означава, че е два пъти по-малко, отколкото взетите бонуси от г-жа Корнелия Нинова през нейния мандат”, добави Цветан Цветанов.

В отговор депутатката от БСП заяви: „Г-н вицепремиер, вие лъжете, че съм получила 150 000 лв. бонус от „Булгартабак“. Днес имате вашата дума срещу моята. Но в близките дни срещу вашата дума ще имате моите документи, които днес ще изискам официално от „Булгартабак“. И тогава ще докажа, че вие лъжете. Аз знам защо го правите. Искате да ми затворите устатата, като съм един най-ярките критици на ГЕРБ. Искате да дискредитирате името ми пред обществото. Очаквах професионално да направите това – да намерите някоя моя грешка за 43 години, а не да лъжете“.

„Никога не съм имал намерението да се следи вашия личен живот и какво сте правили през тези години. Ако Вие се чувствате гузна, това си е ваше оправдание. Позовавам се на това, което днес пише в един ежедневник и затова просто съм цитирал. Нито съм казал 150 000 лв., нито „Булгартабак”, отговори Цветанов.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че шефката на Здравната каса не само, че е трябвало да вземе бонус, но дори и по-голям.

http://dnes.dir.bg/news/bsp-ministri-gerb-bonusi-inovnitzi-10609773

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *