19/04/2024

Има вече изперкали на тема апокалипсис – строят си убежища

Все повече хора съвсем не шега започнаха да се подготвят за края на света на 21 декември 2012 г., пророкуван според някои тълкуватели от маите. Те купуват оръжие и храна. Предприеха и строителство на убежища.

Жителка на Хюстън винаги взема със себе си раница с най-необходимите средства за оцеляване: нож, компас, запалка, лютив спрей и средства за хигиена. А тексасците Глория Хасуел и Пол Рендж вече са натрупали толкова храна, която би стигнала за двама души в продължение на 15 години. Нещо повече: двойката се е обзавела с оръжеен арсенал, който е достатъчен, за да се спечели малък военен конфликт.

За себе си те вече са изградили убежище в пещера, където използват стоманени контейнери, а до тях се намира система от слънчеви батерии и вятърни мелници, които осигуряват пълна автономност на енергийното захранване на техните жилища. Според думите на двойката те много се страхуват от това, че Земята може внезапно да размести магнитните си полюси.

Тоталният страх от наближаващ апокалипсис може да се обясни според професора от университета в Монреал Лоренцо ди Томазо с развитието на интернет. Той е сигурен, че паническите настроения към момента се намират в своя пик тъй като всеки може да научи за възможната смяна на магнитните полюси или пък за неизвестна планета в Слънчевата система, която може да предизвика това. Той подчертава, че хората се плашат не толкова от разместването на полюсите. През последните години се пръкнаха безброй апокалиптични теории – и религиозни, и псевдонаучни, които привлякоха милиони последователи по цял свят.

И понеже маите не са посочили точно какво ще стане причина за края на света, тази празнота беше запълнена с много версии за тяхна сметка. Според едни Земята ще бъде унищожена от гигантски астероид или от черна дупка. Други смятат, че  през декември тази година всички планети от Слънчевата система ще се подредят в една редица, което ще засегне сериозно Земята. Но най-популярна стана версията за тайнствената планета Нибиру, която засега се скривала зад Слънцето.

Учените на фона на всичко това уверяват, че няма никакви основания хората да се поддават на тази набираща все по-голяма скорост апокалиптична паника. Археолозите ги подкрепят – те смятат, че календарът на маите свършва на 21 декември 2012 година единствено поради факта, че те не са имали нужда да го изчисляват за по-продължителен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *