28/03/2024

Хеликоптери спасяват бедстващите в Бисер

Изпратена е всичката техника, за да окаже помощ при наводненията в село Бисер, каза премиерът Бойко Борисов, който замина за залятото от язовир „Иваново“ село. Той обаче предупреди, че хеликоптерите могат да паднат. Министър Цветан Цветанов ще ръководи спасителните операции.

В харманлийското село вече започна евакуацията на хора, над 30 души са спасени. Бисер е на 90% наводенено, но засега няма данни за пострадали и жертви.

„Кураж на хората, които очакват хеликоптерите (за селото бяха изпратени 2 хеликоптера от авиобаза Крумово -б.р.). Проблемът е, че „Кугър“-ите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям“, обясни министър-председателят.

„Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците”, каза Борисов.

По думите му хеликоптерите се придвижват с риск за живота на летците.

„Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани. С риск за пилотите, Господ да ни пази, дано успеят да стигнат”, добави той.

Борисов обясни, че рискът е поет и хеликоптерите вече летят към района. „Щяхме да паднем и ние“, добави той.

„Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед, не могат да се движат толкова бързо”, каза още Борисов, цитиран от „Фокус“.

По-рано и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов предупреди, че спасителните операции от въздуха ще бъдат затруднени заради лоша видимост.

По разпореждане на Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отпътува за бедстващото с. Бисер и ще ръководи спасителната операция по извеждане на жителите на селото. Към Бисер пътува и земеделският министър Мирослав Найденов.

Заради усложнената зимна обстановка и обявения код „червено“ в няколко области Борисов е разпоредил на Цветанов, Найденов и министрите на реогиналното развитие и екологията Лиляна Павлова и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за обстановката, спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване.

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-navodnenie-helikopteri-biser-10474519

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *