19/04/2024

Доклад на ЕК: Брюксел за пореден път издърпа ушите на България

Европейската комисия представи днес поредните междинни доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области, смятат в Брюксел.
За пример се посочва обсъжданият в парламента закон за отнемане на имущество, който според ЕК трябва да има възможно най-широко приложно поле, като се опира на силни институции, предаде БТА.
В изпълнение на тези препоръки правителството вече подготви такъв законопроект, който предвижда отнемане на имущество без присъда. След като миналата година той не мина в парламента, се очаква сега това да стане.

Според ЕК е необходимо да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно.

Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система, се казва още в официалното резюме на доклада. Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, смятат още от Брюксел.

През следващите месеци са необходими допълнителни усилия за постигането на убедителни резултати и като принос за цялостната оценка на напредъка, постигнат от България по механизма от датата на присъединяването на страната към ЕС. Комисията ще представи тази оценка през лятото.

В рамките на механизма за България бяха зададени следните показатели, сред които приемане на изменения в Конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система; гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс; докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза; продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността; оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

Сред показателите е и предприемането на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях; докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.

Комисията наблюдава също вземането на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление, както и прилагането на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците. Брюксел ще наблюдава също за докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и постановени присъди в тези области.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира, че основна причина за лошия доклад са постоянните критики от страна на опозицията, евродепутати и неправителствени организации. Той обаче призна, че фактор за недобрата оценка са и постянните нападки на вътрешния министър към съда.

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-doklad-evropeyska-komisia-sadebna-sistema-10491283

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *