28/03/2024

САЩ ни натискат да сме енергийно независими от Русия

САЩ призоваха България да работи по-усилено, за да диверсифицира енергийните си източници, което ще сложи край на енергийната зависимост от Русия, предаде Ройтерс.

САЩ увеличиха натиска върху България да диверсифицира енергийния си сектор (вижте коментара на Михаил Ванчев по темата) по време на визитата в страната на специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар, предаде и АФП.

Ричард Морнингстар заяви, че страната, която е членка на Европейския съюз, трябва да се стреми към диверсифициране в ядрената енергетика, източниците си на природен газ и да се фокусира на възобновяеми и неконвенциални енергийни източници, за да усили енергийната си сигурност.

„Ние обсъдихме колко важно е за България да има прозрачност и диверсифициране в енергийния сектор”, заяви Морнингстар след срещата си с президента Росен Плевнелиев, цитиран от Ройтерс, цитирана от „Фокус“.

При посещението си миналата неделя държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обясни, че Морнингстар ще обсъди с властите ни как да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на „енергийна независимост“.

Морнингстар се срещна и с министър Трайчо Трайков, като двамата са разговаряли за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни.

„Срещам се непрекъснато с г-н Морнингстар. В момента задачата ни е да докараме каспийския газ възможно най-скоро и по възможно най-евтин начин“, заяви по БНР Трайков.

Той обясни, че „с английския държавен министър в Париж също ще обсъдим проект на „Бритиш Петролиум“, които са основен участник в каспийския консорциум, разработващ азербайджанското находище „Шах Дениз II“, откъдето трябва да дойде природен газ по Южния газов коридор.

„Винаги изхождаме единствено от своите интереси. Това никак не е лесно. Много често те се разминават с интересите на други страни, но това е съвременният свят, това е политиката“, коментира Трайчо Трайков преди да замине за френската столица, където се събират ресорни министри от страните от ЕС, в които се развива атомна енергетика.

Тези дни у нас се очаква и председателят на „Газпром“ Алексей Милер. Вчера вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че проектът „Южен поток“ е перспективен за България.

http://dnes.dir.bg/news/richard-morningstar-10505929

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *