29/03/2024

Българи има и на пламналия край Сейшелите италиански кораб

Пожар избухна на кораб на компанията „Коста Крочиере“ – собственик на луксозния лайнер „Коста Конкордия“ – в Индийския океан. Става дума за кораба „Коста Алегра“, на борда на който има 1049 души – 636 пасажери и 413 души екипаж. Всички те са здрави и читави. Има българи в екипажа, потвърди снощи Йордан Ачев, шеф на „Комак“ ООД, която единствена у нас изпраща наши моряци за „Коста Крочиере“.

Ачев научи от медиите за инцидента с втори кораб на същата фирма. Той не можа да уточни броя на българските моряци.
От съображения за сигурност всички на лайнера били събрани на сборни пунктове в кораба и са информирани за всичко случващо се в него.

Засега „Коста Алегра“ дрейфува, защото двигателите му не работят, но комуникациите са в добро състояние. В машинното отделение се извършват проверки. Няколко товарни кораба в района са пренасочени към „Коста Алегра“, за да му окажат съдействие. Към повредения кораб сейшелските власти са изпратили катер, самолет и два влекача, допълва АП.

Пожарът пламнал на 260 морски мили от Сейшелските острови.
Корабът е дълъг 187 метра, има водоизместимост 28 500 тона и е построен през 1992 г. На него могат да пътуват около 1000 пасажери. Корабът отплавал от Мадагаскар към Сейшелите. Пожарът избухвал вчера сутринта в машинното отделение.

„Пожар на борда не е необичайно явление“, коментира пред „Стандарт“ първият механик на „Коста Конкордия“ Петър Петров. Според него при повреда на кабелите или електрониката може да пламне огън.

При корабокрушението на „Коста Конкордия“ край тосканския остров Джилио на 13 януари загинаха 32 души.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/balgari_na_goryasht_korab_kray_seyshelite-137070.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *