29/03/2024

Арестуваха осем души с облигации на стойност $6 трилиона

Италианската прокуратура съобщи в петък, че е разбила международна организирана престъпна група, криеща фалшиви държавни облигации на САЩ на обща стойност 6 трилиона долара.

В Европа всяка година се разкриват опити за измами с дългови книжа за милиарди долари, но този се откроява с факта, че фалшивите облигации се равняват на половината от общия дълг на най-голямата икономика в света.

Книжата са в три съндъка с метален обков, открити в склад в Цюрих, а „Дейли телеграф“ твърди, че те са докарани там от Хонконг през 2007г.

Арестувани са 8 души и срещу тях се води разследване за измами и други престъпления. Прокуратурата не е съвсем сигурна какво е възнамерявала групата да прави с фалшификатите.

Джовани Коланджело (в средата), главният прокурор на Потенца, по време а петъчната пресконференция.

Следователите от Потенца в Южна Италия казват, че измамата е представлявала „сериозна заплаха“ за стабилността на международната финансова система.

В сътрудничество с швейцарската полиция и американската „Сикрет сървис“ те проследили трите сандъка, в които имало американски държавни облигации, които изглеждат като издадени през 1934г. от Чикагската банка от системата на Федералния резерв.

Американски представители от посолството в Рим са потвърдили, че книжата са фалшиви, посочва Би Би Си и припомня, че подобни инциденти е имало в Италия и преди. Само през 2009г. имаше три случая за фалшиви облигации за стотици милиарди долари.

Банката на Федералния резерв в Ню Йорк винаги е обяснявала, че през 1934г. са отпечатани книжа с номинал най-много 100 000 долара и те никога не са били пускани сред населението, а са използвани за разплащания между банките. През тази година държавният дълг на САЩ е бил 27 млрд. долара.

„Всичко започна с разследване в операция „Вулканика“ срещу кланове на мафията в района Вултуре-Мелфезе в южния район Базиликата“, казва Джовани Коланджло, ръководителят на прокуратурата в Потенца.

Агенция „Блумбърг“ допълва, че в хода на разследването са засечени два необезпечени чека от името на HSBC Holdings в Лондон на обща стойност 205 хиляди паунда. В Рим са открити и фалшиви облигации за 2 млрд. долара. Замесените са планиралил да купят плутоний от нигерийски източници, твърди полицията на базата на подслушани телефонни разговори.

Едуин Донован, говорител на „Сикрет сървис“, посочва, че тези измами с облигации с изключително голяма номинална стойност са популярни в Европа, където хората знаят по-малко за тези книжа.

В интернет интересът около новината е насочен по-скоро около това защо облигациите са точно от 1934г. и защо точно в сандъци от Чикагската банка от Федералния резерв. Ако сандъците също са фалшиви, защо някой ще полага усилия да имитира и тях?

Факт, цитиран от италианската агенция ANSA, още повече възбуди любителите на теории за заговори и чудовищни финансови манипулации от масони и тайно световно правителство. Става дума за това, че във всеки от трите сандъка от Цюрих били открити оловни кутии, съдържащи сертифицирано „фалшиво копие“ от Версайския договор, с който се уреждат отношенията след края на Първата световна война.

Точно това е елемент от твърденията за опит за справяне с проблемите със златния стандарт, тайно изтегляне от пазарите на огромно количество злато и депозирането му в САЩ от няколко големи държави по света. Срещу този депозит, охраняван от американците, банките от Федералния резерв издали през 30-те години на ХХ век облигации за трилиони долари, за чието съществуване никога не признавали, твърдят любителите на мистериозни сценарии.

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2012/02/17/1769135_italiia_zalovi_falshivi_obligacii_na_sasht_za_6/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *