29/01/2023

„Анонимъс“ спират интернет на 31 март?

Хакерите на „Анонимъс“ заплашват да спрат интернета в целия свят на 31 март, съобщи вчера сайтът webpronews. За тогава тя е планирала атака срещу 13-те DNS сървъра, които представляват основата на световната мрежа. Операцията е наречена „Световно затъмнение“.

Ударът ще бъде извършен чрез софтуер, който нарушава работата на тези сървъри. Когато те не могат да отговорят на запитвания за т.нар. система за имената на домейните (DNS), потребителите не могат да отворят желаните страници и смятат, че интернетът „не работи“.

Протестът този път е насочен срещу „СОПА, Уолстрийт, безотговорните правителства и банкерите, които от егоизъм и чист садизъм са довели света до гладна смърт“, се казва в изявление на групата.

Експерти все пак се съмняват, че акцията на хакерите може да завърши с пълен успех. 13-те DNS сървъра са разположени по целия свят. Всеки от тях на практика представлява разклонение от множество сървъри с общ айпи адрес. В системата по този начин са свързани общо 259 сървъра към различни провайдъри.

Последната координирана хакерска атака срещу DNS сървърите бе през 2007 година. Тогава бяха блокирани 2 от тях, като останалите поеха трафика.

Сега хакерите уверяват, че разполагат с нов софтуер, който може на практика да парализира световната мрежа.

Специализираният германски сайт Голем допуска, че автор на заплахата не е групата „Анонимните“. Според него може да става дума за първоаприлска шега. (24часа)

(Visited 42 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *