25/04/2024

Зверският студ взе 40 жертви в Украйна и Полша

Сибирският студ, обхванал Източна Европа от Украйна до България и Румъния, се пренася в Италия и страната се готви за рекордно ниски от 27 години температури, пише в. „Стампа“. В Украйна и Полша обаче студът вече отне живота на над 40 души.

Още вчера в областта Венето – в градовете Марчезина и Азаджо, температурите паднаха съответно до минус 16 и минус 14 градуса, съобщава БТА. Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на Италия, съпътстван от снеговалеж, и да доведе до поледици.

Заради приближаващия рекорден мраз в Генуа, Венеция, Милано и Рим някои жп гари ще останат отворени през нощта, за да могат да се подслонят на топло бездомници. В Торино ще бъдат увеличени местата в приютите за нощувка на скитници. Училищата в града ще бъдат затворени, макар че това предизвика полемика.

Във Флоренция заради студа и снеговалежите е сформиран кризисен щаб. В Генуа училищата и спортните комплекси ще затворят врати в 14 ч., а пазарите – още в 12 ч. Засега прогнозите са, че в Рим, където за последно е паднал сняг преди две години, няма да вали, но за всеки случай са задействани процедурите за действие при снеговалеж, раздадени са тонове сол и са привлечени доброволци за почистване на улиците от евентуален сняг.

За да не се усложни обстановката по магистралите, главно в северните части на страната, са мобилизирани 2000 снегопочистващи машини и 5000 служители на фирмите за чистота.

В Украйна и Полша студът уби над 40 души само за последните три дни. 30 от тях са починали от измръзване в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Между 27 и 31 януари с оплаквания от премръзване към украинските здравни заведения са се обърнали 627 души, като 544 от тях са били приети в болница.

Според прогнозите на Украинския хидрометеорологичен център през тази седмица средната температура на въздуха в страната нощем ще е около минус 23 градуса по Целзий, а денем – минус 15 градуса. В Киев температурата през нощта се очаква да паднат до минус 32 градуса.

В плен на студена вълна е и Полша, където водопроводите не издържат на ниските температури. Там жертвите са най-малко 10. Сутрешните температури в Полша засега са около минус 22 градуса, а в идните дни се очаква да се понижат до минус 30.

15 отрицателни температурни рекорда бяха измерени към 8 ч. и в България. Най-студено е било в Кнежа, където термометрите отчетоха най-ниската температура за тази зима – минус 29 градуса.
Оранжев код за опасно студено време е обявен в цялата страна.

Според прогнозата обаче още утре вечерта от югоизток ще започне пренос на по-топъл въздух. Отначало ще омекне над Южна и Източна България, а в петък – над цялата страна. В събота почти навсякъде ще превалява дъжд, само в крайните северозападни райони е възможен сняг или дъжд и сняг. Температурите ще се повишат още и минималните ще бъдат от минус 3 на северозапад, до 2-3 на изток.

http://dnes.dir.bg/news/italia-ukrina-temperaturi-stud-10432902

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *