28/03/2024

Земетресения люляха Турция и Румъния

Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 20.25 ч. вчера в Източна Румъния, предаде Франс прес, като се позова на Националния институт по геофизика. Час по-рано трус разлюля и източната част на Турция.

Земетресението в Румъния е станало в сеизмичния район на планината Вранча на дълбочина от 170 километра, предаде БТА. Няма пострадали хора и нанесени материални щети.

„Става въпрос за трус с умерен магнитуд, който не е бил усетен в столицата Букурещ“, заяви говорителят на института Мирча Радулян.

Три слаби земетресения пък бяха регистрирани в източната част на Турция, съобщи Дарик радио. Около 19 часа (българско време) е регистриран трус с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер, час по-късно е усетен нов  – със сила 2,8, а около 22 часа е имало трети трус с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер. Няма информация за щети и пострадали хора.

На 23 октомври при земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер в източния турски окръг Ван загинаха над 600 души, а хиляди останаха без дом.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *