29/03/2024

Затъпяващите деца на България

Върви народе възродени

България „заслужи” поредния позорен приз – първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Кой тогава да оправи България, щом поколението, от което зависи нейното бъдеще, получава такава оценка? Коментар на Еми Барух:

Първо място в европейската класация на затъпяващите млади бе присъдено на България от Европейската фондация за подобряване качеството на живот. Страната заслужи този позорен приз със следния резултат – 21.8 на сто от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят. (Как живеят?!) Изследването сочи също така, че категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС.

Пожертваните деца на прехода

Хората без никакви перспективи са нещо като “пожертваните деца на прехода”:  момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от своите родители, в опасна подчиняемост на улицата. Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни да оцеляват самостоятелно, неспособни да се ориентират в хаоса на времето, имитатори и епигони на пошлите модели на успели хора, които ни натрапват тиражните медии.

Този резултат може да бъде прочетен по няколко начина: първо, като въведение към краха на илюзиите на родителите; две поколения българи възприемаха “Европа” като десерт, като крайна цел след едно пътуване на буксир, а не като начало на пълноценно общуване на свободни хора, способни да правят самостоятелен избор и да приемат последствията от това. Тези родители така възпитаха и децата си.

Второ, челното място в европейската класация на затъпяващите млади означава отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека – като право на просвета и образование и право на достоен живот.

И трето, този резултат е диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на “демоса” и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.

Неграмотност и паразитиране

Още по-тревожен факт от въпросното подреждане на България между страните с най-лошо качество на живот са изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите. Тяхната ужасяваща неграмотност е в основата на една спорна идея – да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници… Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години!

Ето как, през 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят наникъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България.

Автор: Е. Барух, Редактор: А. Андреев

2 thoughts on “Затъпяващите деца на България

  1. И това е част от плана,който срина България за 22 години преход.За съжаление „влакът е пуснат по нанадолнището“.

  2. В плана, за който говори budnasyvest участва и Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *