28/03/2024

Внимание: Електронната цигара е 90 на сто антифриз

Електронната цигара е на път да изпадне в немилост в доста европейски страни, става ясно от статии в немския в. “Ди Велт”.

Няколко провинции в Германия вече забраниха продажбата на продукта, сега и в останалите се води разгорещен дебат. Норвегия, Турция и Швейцария също не я допускат официално на своя територия. Електронната цигара е забранена дори в родината си Китай, където беше открита преди около 15 г. Строги ограничения за използването й са въведени в Канада, Дания и Австрия.

Европейската комисия също смята да се занимае с безопасността на устройството, което преди години беше препоръчвано като алтернатива на заклетите пушачи, които искат да откажат цигарите.

Основните подозрения, свързани с електронната цигара, са заради течността, с която се пълни патронът й. Джаджата не гори като истинската, с нея пушачите пускат пара. В патрончетата има никотин, ароматизатори, но и други вещества, които не са добре изследвани. С тях не са провеждани тестове, не са наблюдавани за вредни влияния върху здравето. Потребителите би трябвало да имат гаранция, че продуктът е напълно безопасен.

Случаят с електронните цигари обаче не е такъв, коментира Мартина Пьочке-Лангер от Германския център за изследване на рака.

Експертката смята, че трябва да се поучим от грешките си в миналото. “Нормалната цигара е причинила смъртта на милиони хора през последното столетие. Никога нямаше да бъде разрешена за употреба, ако науката преди време разполагаше с днешното си ниво на знание”, допълва тя.

Бавария първа в Германия забрани продажбата на електронни цигари, които съдържат никотин. През декември 2011 г. Северен Рейн-Вестфалия също я обяви за нелегална. През януари 2012 г. провинция Бремен също наложи забрана. Защитата на потребителите по този начин не е подсигурена напълно, доколкото някои могат да си набавят продукта от други провинции или по интернет, смята Пьочке-Лангер.

Патрончетата на електронната цигара съдържат толкова много никотин, че трябва да бъдат класифицирани като медикамент, предупреждава Барбара Щефенс, здравен министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия. След което трябвало да преминат етапите на одобрение и регистрация, на които са подложени всички лекарства. Нито една от марките пълнители за електронната джаджа, които са на пазара в момента, не били проверявани за съдържанието си от оторизираните власти.

Хората, които я ползват, а също и разпространяващите я търговци са против забраната. “В електронната цигара няма катран, тя не е полезна за здравето, но е по-малко вредна от традиционната”, казва Александра Функ от Дюселдорф. 42-годишната жена се опитва с помощта на ароматните патрончета да се отърве от пушенето като навик. Основните предимства на електронното устройство са, че не остават фасове, няма пепел а и дрехите не се вмирисват.

Не досаждала с дим и на околните, които не пушат. Жената не е съгласна със забраната на електронната цигара. Тогава трябва да забранят продажбата и на обикновените цигари, или да ги продават само в аптеката, разсъждава тя.

Само в Германия около 1,2 млн. души си купуват електронни цигари. Представители на марката “Ред Киви”, която е пазарен лидер в страната, я рекламират с аргумента, че е по-малко вредната алтернатива на тютюневата цигара.

Лекарите обаче не са на това мнение. Пулмолозите говорят за вредни въздействия върху белите дробове. Проучване с 30 пушачи разкри, че дори след 5-минутно инхалиране дихателните пътища се стесняват при повечето хора, съобщават от Германското белодробно дружество. Виновен за този ефект бил пропиленгликолът, който се използва като антифриз в индустрията. Парата, която се вдишва от електронната цигара, се състои на 90% от пропиленгликол, пише “Ди Велт”. Слагат го, за да предизвиква мъгла, наподобяваща ефекта на истинската цигара. “Пропиленгликолът се допуска за добавяне в козметика и определени хранителни продукти. Безопасното му приложение обаче се приема само в тази връзка”, посочват от немския център за изследване на рака. Още от използването на химическото вещество за създаване на мъгла като сценичен ефект обаче се знаело, че дори и при краткотрайни вдишвания може да предизвика дразнене на дихателните пътища. Още по-изразено било то при повтарящ се контакт.

Човек може да се пристрасти към употребата на ароматните патрончета също като при тютюневите изделия, подчертава Мартина Пьочке-Лангер. Контролиращите власти в САЩ – Федералната агенция по храните и лекарствата, откриха в течността за инхалиране на някои марки дори нитрозамини. Това са отровни вещества, които действат канцерогенно. В други пък имало втори вид антифриз – диетиленгликол. Находката накара и Световната здравна организация да се произнесе по въпроса. “В патрончетата за електронна цигара се съдържат редица химически добавки, които могат да бъдат отровни”, казва Дъглас Бечър от инициативата на СЗО “Непушачи”.

Отворен остава и въпросът как парата влияе на пасивните пушачи, коментират от Федералната служба за оценка на риска в Германия. Някои провинциални правителства в страната пък дали за изследване на федералната агенция по лекарствата мостри от патрончета. В един от случаите течността в тях е била окачествена като лекарствен продукт.

Никой обаче не е направил постъпки за регистрацията му като медикамент, уточняват от агенцията.

Неяснотите около съдържанието на смесите, с които се пълнят патрончетата, остават твърде много. Около това мнение се обединяват повечето експерти, цитирани от в. “Ди Велт”. Никотинът е с различно съдържание в тях. Някои нямат от него, съдържат аромати като шоколад, карамел или бонбони. В други пък той е в по-голямо количество и е риск за пристрастяване. Намират се и вещества, които оказват вредно влияние върху здравето, затова призоваваме хората да се въздържат от използването на електронни цигари, казват от Федералната централа за здравна информация.

Повод за притеснение е и фактът, че повечето търговци внасят консумативите за тях от Китай, където липсва какъвто и да е контрол върху съдържанието. Производителите влагат много повече старание да опишат вида на ароматите – ананас, ябълка, банан, ягода, ром или канела, отколкото вида на химическите вещества. Дори нивото на никотин било неясно. Слагали най-много надпис за високо или ниско съдържание на никотин.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1198719

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *