29/03/2024

Висши полицаи дават обяснения за убитата Мирослава

Парламентарната вътрешна комисия ще изслуша днес главния секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ Станимир Флоров  по случая „Мирослава“ и за последвалото самоубийство на един от задържаните за отвличането на момичето – Стойчо Стоев.

Трупът на 17-годишното момиче беше намерено на 12 януари в местност край Перник. Тя изчезна на 7 ноември, след тренировка по таекуон-до. Именно Флоров в края на декември заяви, че не става въпрос за отвличане, а че Мирослава е напуснала страната, защото не е била доволна от живота си.

Реакцията на службите и на премиера Борисов по случая предизвикаха остра реакция, а близки на Мирослава и жители на Перник на няколко пъти излязоха на мълчалив протест с призиви виновните да бъдат разкрити и наказани и истината да излезе наяве.

Изслушването беше поискано преди две седмици от десницата заради многото неясни и спорни факти около разследването за отвличането, откриването на трупа и самоубийството на единия от заподозрените Стойчо Стоев в присъствието на полицаи.

Засега задържан е само Марио Любенов – посочен от Стоев като физически извършител на убийството. По думите на Стоев пред полицаи, малко преди да се самоубие, той и Любенов решили да отвлекат Мирослава, защото имали финансови проблеми. Преди десет дни стана известно, че Стоев не е бил разпитван пред съдия.

Въпреки това неговите показания бяха основание за Пернишкия окръжен съд да остави Любенов в ареста. Малко след това Софийският апелативен съд потвърди решението на долната инстанция, защото събраните данни са достатъчни, за да се обоснове предположението, че той е участвал в отвличането и убийството на момичето.

Тъй като по друго дело Любенов трябва да бъде изследван за това дали действително страда от шизофрения (както твърдят адвокатите му) той беше настанен в психиатричната клиника в Ловешкия затвор.

При решението на Пернишкия съд, стана известно,че някои от изнесените от прокуратурата данни си противоречат с казаното от Стоев. Така например според окръжния прокурор Пламен Найденов телефонът на Мирослава е намерен два дни след отвличането й в кофа за боклук. Според съда, който цитира показанията от Стоев, телефонът е бил хвърлен в реката малко, след като Мирослава е била удушена.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/31/1756012_kalin_georgiev_i_stanimir_florov_shte_otgovaria_pred/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *