28/03/2024

Учени: Ерата на земетресенията се оказа мит

Унищожителните земетресения в бъдеще няма да се случват все по-често, както мнозина се опасяват след изпитанията, които понесоха планетата и хората през миналата 2011 г. До този извод достигнаха американски учени от университета Сан Диего, съобщава OurAmazingPlanet.

През последните години на нашата планета станаха няколко мощни земетресения, които погубиха хиляди хора. В редицата на най-разрушителните се оказа земетресението през януари 2010 г. в Хаити – 316 хиляди загинали според официалните данни, през февруари същата година в Чили – 525 загинали, през февруари 2011 г. в Нова Зеландия – 181 загинали и през март 2011 г. в Япония – 15 844 загинали.

Всички те бяха много силни – земетресението в Хаити бе с магнитуд 7, в Чили – 8,8, в Нова Зеландия – 6,3, в Япония – 9 по скалата на Рихтер. Разликата в броя на жертвите се обяснява с различното равнище на развитие на пострадалите държави – Хаити беше принудена да разчита на помощ от ООН, за да се справи с последиците от земетресението. В Япония земетресението от 11 март беше последвано от цунами, което предизвика не по-малки разрушения.

Мощно земетресение с магнитуд 9,5 стана преди дни в Сибир. Сериозни разрушения и жертви нямаше, макар жителите на един от пострадалите градове да разказваха, че стените силно се разклатили. В района все още се страхуват от вторични трусове, които обикновено следват земетресение с такава сила.

Във връзка с всички тези събития учените предположиха, че Земята е навлязла в активен сеизмичен цикъл. Поради тази причина броят на земетресенията се увеличава с всяка изминала година, което в крайна сметка ще доведе до края на света – вижте още подробности тук. В Института по океанография при университета в Сан Диего решили да проверят тази хипотеза и да видят колко и какви земетресения са станали през последните сто години.

Изяснило се, че от 2004 г. насам на нашата планета действително стават все повече мощни земетресения. В същото време нещо подобно вече се е случвало и по-рано и човечеството е успяло да го преживее.

„Неотдавнашното увеличение на броя на мощните земетресения по целия свят е по-скоро случайност и това не означава, че в районите, където в последно време не са се случвали силни земетресения те ще възникнат”, обяснява сеизмологът Питър Ширър, който заедно с колегата си Филип Старк публикува изследването по този въпрос.

Що се отнася до 2012 г. то може с увереност да се твърди, че ни чака ново голямо земетресение. „Мощни земетресения стават почти всяка година. От гледна точка на науката 2012 г. няма причини да бъде изключение”, коментират учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *