29/03/2024

Тома Томов за 2012-а: Задава се нещо страшно!

Случи се това, че светът около нас е полуразрушен и си отива. Идва някакъв нов, изправени сме пред нещо, което не знаем нито какво е, нито какво ще бъде, коментира журналистът Тома Томов.

Засега той е един свят на революции, на протести, на несъгласие, на плашещи и страшни неща. Страшното е, че след това идват други хора, които регулират протуберансите на човешкото недоволство. Най-лошото е, че за първи път видяхме, че суперсилата Америка не е чак толкова силна.

Видяхме, че води близо 20-ина години една безсмислена война в Ирак, води същата война и в Афганистан, а ние сме неин съюзник и ще плащаме заедно сметката. В Близкия Изток има серия от революции против диктаторите, които бяха наши съюзници довчера. Там се очертава крупно геополитическо събитие, ако така можем да наречем една война.

За мен войната в Близкия Изток е неизбежна между Иран и вероятно САЩ и Израел, но това може да стане много по-голяма експлозия, ако се включат страни като Ливан, Палестина с окупираните територии от Израел, Египет. Въобще може да стане много страшно.

В Европа виждаме неуспешни опити за решаване на дълговия проблем. Стотици милиарди са необходими за запушване на пробойните в Италия, Ирландия, Испания. Целият Юг се тресе. Едно време в 1848 г. е имало революции в цяла Европа и трябвало да дойдат ескадроните на руския цар, за да бъдат потушени част от революциите. Сега предстои да видим дали така наречената обединена Европа е в състояние да реши проблемите си, да създаде нещо ново, което все още ни изглежда доста стряскащо, защото не знаем какво ще бъде. Колкото до България, аз казах вече, че тя е една страна без лидери и без достойнство и го повтарям. Трябва да имаш окуляр за времето и да оценяваш всичко през него.

Сега сме в началото на нов век. За съжаление това, което се случва в нашите медии, не е добро. Има един 24-часов цикъл и работещите в медиите оценяват случилото се през това време. И какво оценяват те. Показват ни как един високо управляващ ни човек рита топка и то като колосална новина. Сами преценете това има ли някакво място в историята. Не, но какво от това! Така вървят нещата у нас, за съжаление. През това време някои страни правят инвестиции, обмислят и преоценяват бъдещето си. Изобщо, не съм оптимист за новата 2012 година. БНР

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *