24/04/2024

Социалната несправедливост – най-голямата заплаха за глобализацията

Нарастващата неравнопоставеност в света, доказателство за която бяха движението „Окупирай Уолстрийт“ и арабската пролет, излага на риск напредването на глобализацията и застрашава глобалната икономика, сочи докладът на Световния икономически форум, цитиран от Reuters.

Според годишното изследване „Глобални рискове 2012“ голямата разлика в доходите на световното население и несигурните публични финанси са сред най-големите икономически заплахи. Две седмици преди срещата на световния икономически форум в швейцарския курорт Давос анализът с 50 риска представя мрачна картина на свят, който става все по-несигурен.

През последните четири десетилетия Давос, където се събират политици, банкери и бизнес лидери, се е превърнал в синоним на глобализацията. Сега обаче увереността за световните пазари не е никак голяма, отбелязва Reuters.

За пръв път от няколко поколения насам хората вече не вярват, че децата им ще имат по-добър стандарт на живот от тях.
Нарастващата младежка безработица, кризата с пенсионерите, които зависят пряко от задлъжнелите правителства и пропастта между бедни и богати са посели „семената на антиутопията“, твърди докладът, базиран на проучване сред 469 експерти и бизнес лидери.

За пръв път от няколко поколения насам хората вече не вярват, че децата им ще имат по-добър стандарт на живот от тях. „Това има нужда от незабавното политическо внимание, в противен случай реториката, която ще се опита да отговори на социалното недоволство, ще включва национализъм, протекционизъм и връщане назад на глобализационния процес“, смята управляващият директор на Световния икономически форум Лий Хауел.

От миналия януари кризата в еврозоната се е разпространила и задълбочила и това предизвика свалянето на правителствата в Гърция и Италия. Освен това САЩ загуби първокласния си кредитен рейтинг, след като не успя да стабилизира дълга си.

Според Reuters тази година в Давос повече от всякога вниманието ще бъде съсредоточено върху проблемите в съвременната пазарна икономика, включително и върху несигурното бъдеще на капитализма.

Заради все по-голямата свързаност на света докладът на Световния икономически форум предупреждава, че нараства и опасността от кибератаки срещу отделни лица, корпорации и държави.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *