28/03/2024

САЩ плашат света с биологична катастрофа

Светът е изправен пред биологична катастрофа. Американски медии бият тревога, че холандски специалисти са създали вирус, способен да убие десетки, дори стотици милиони хора по целия свят.

„Ню Йорк таймс“ пише, че учените от медицинския център „Еразъм” в Ротердам са проучили колко бързо вирусът на птичия грип A(H5N1) може да мутира до форма, която да се разпространява по въздушно-капков път. В експеримента са използвани фретки (питомни порчета), чийто организъм реагира подобно на човешкия на грипни вируси. Оказало се, че са необходими само пет мутации в генома на вируса, за да започне той да се предава по въздуха между опитните животни, запазвайки леталните си свойства. Експериментът е финансиран от американския Национален институт по здравеопазването.

Откритието доведе до безпрецедентни мерки за сигурност заради опасения, че опасният вирус може да попадне в ръцете на терористи. По-рано беше съобщено, че американските власти са помолили водещите научни списания „Сайънс“ и „Нейчър“ да не публикуват подробности за научния експеримент, тъй като информацията би могла да бъде използвана от терористи.

„Ню Йорк таймс“ също бие тревога за опасността от излизането на новия вирус извън контрол и предлага той да бъде унищожен. В краен случай, смята вестникът, вирусът трябва да бъде съхраняван в няколко лаборатории, отговарящи на най-високите стандарти за биологична безопасност.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *