19/04/2024

Русия се стяга да изпрати човек на Луната

Федералната космическа агенция на Русия разработва пилотируема транспортна система, която ще може да прелети до Луната, съобщи в ефира на радиостанция „Вести FM” ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин.

Според него Русия, НАСА и Европейската космическа агенция активно обсъждат създаването на лунни бази.

След първия полет на човек до Луната през 1969 г. воче повече от 40 години човекът не е припарвал до естествения спътник на Земята. Кой намекна на земляните да не се пречкат на Луната – вижте тук и още ТУК

„Планира се усвояване на Луната. Днес в нашите планове е до 2020 г. да пуснем два автоматични апарати”, казва Поповкин. Очевидно ръководителят на агенцията има пред вид апаратите „Луна Глоб” и „Луна Ресурс”.

Според Поповкин сега Роскосмос обсъжда планове по създаването на лунни бази и усвояването на ресурсите на спътника на Земята с НАСА и Европейската космическа агенция.

„Ние не искаме просто още веднъж човешки крак да стъпи на Луната. За нея сега е достатъчно известно, че има вода в полярните области. Днес ние говорим с НАСА и с Европейската космическа агенция за това да започнем усвояването на Луната. Има два варианта: или да изградим база на Луната, или на направим станция около Луната”, каза той добавяйки, че съдбата на тази космическа програма до голяма степен ще зависи от нейното финансиране.

През април 2011 г. предложение за обединяване на усилията на държавите – участващи в програмата на Международната космическа станция (МКС) за реализиране на проекти за изучаване на Луната и планетите от Слънчевата система издигна премиерът на Русия Владимир Путин. „Използвайки вече натрупания опит от кооперирането ние предлагаме да се обединят усилията на държавите – участващи в МКС, за реализиране на проекти за изучаването на Луната, Марс и други планети от Слънчевата система”, каза той на съвещание за перспективите за развитие на руската космонавтика, цитиран от РИА Новости.

Луната  е единственият естествен спътник на Земята и единственото небесно тяло, на повърхността на което към днешна дата е стъпвал човешки крак. Гравитационните сили между Земята и Луната предизвикват такива природни явления като приливите и отливите на океаните и моретата.

Човекът извършва наблюдения на нашия спътник и го изучава още от древността. За първи път човек стъпи на повърхността на Луната през втората половина на ХХ век. На 21 юли 1969 година най-напред Нийл Армстрог, а след него и Бъз Олдрин оставиха първите отпечатъци от човешки стъпки на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *