25/04/2024

Почина момичето – чудо, изумило Бил Гейтс

Момичето чудо Арфа Карим Рандхава, която едва на 9 г. стана притежател на професионален сертификат на „Майкрософт“, почина в Пакистан на 16-годишна възраст, съобщи местният в. „Нейшън“.

Арфа ( на снимката) се споминала в събота след 3-седмична кома, в която изпаднала след епилептичен припадък и последвал сърдечен инфаркт. Лекарите от военната болница в Лахор не могли да я спасят.

Смъртта на Арфа хвърли в дълбока скръб цялата страна. На погребението на момичето в неделя дошли множество местни лидери, сред които управителят на провинция Пенджаб Шабаз Шариф. След поклонението в джамията „Ал Халид“ в Лахор ковчегът, покрит с националното знаме на Пакистан, бил откаран в родното й село Рам Девали край град Фейзалабад, където се състояло погребението й.

Арфа стана любимка на Пакистан през 2004 г., когато способностите й в областта на информатиката изумиха самия Бил Гейтс. Основателят на „Майкрософт“ я покани на гости в централата на компанията, където се снима с нея. Тогава момичето получи своя професионален документ за програмист.

Когато изпаднала в кома, Гейтс предложил лечение за Арфа в САЩ. Пакистанските лекари обаче отказали, тъй като нямало да издържи дългия път.

Таткото Амджид и майката Самина открили необикновения талант на Арфа още когато била на 2 г. На 5 г. тя получила първия си компютър. Вместо да играе с кукли, с часове седяла пред екрана. Четири години по-късно дошло признанието от Бил Гейтс.

Арфа била посрещната в САЩ като истинска звезда. Получила награда лично от президента на страната. Завалели и други отличия. Момичето чудо представлявало Пакистан на различни IT форуми.

Голямата й мечта била да създаде пакистански аналог на Силициевата долина, където да се обучават бедни младежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *