23/04/2024

Обявиха код“червено“ в цяла България

Обявявам код „червено” за цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата, каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Над 300 населени места в страната са без ток.

На територията на цялата страна се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона. Забраната е до второ нареждане.

Лиляна Павлова се аргументира с натрупванията на сняг на места от над метър, метър и половина.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви оранжев код в 20 от 28 области в страната заради снеговалежи и силен вятър.

„Ситуацията е изключително сериозна, от гледна точка на това, че температурите падат стремително надолу и вече имаме между минус 14 – минус 15 градуса (при Витиня). Солта и стандартните материали, които прилагаме, замръзват и не можем да почистваме нормално. Ще прилагаме все по-тежки материали, за да може да обработим пътищата“, обясни Павлова.

И на границите на страната няма да бъдат допускани тежкотоварни автомобили над 10 тона, допълни тя, като уточни, че забраната не важи за автобуси и леки автомобили.

По думите на Павлова обстановката е изключително сериозна и напрегната в Русенско.

Въпреки че направихме пробив с тежките машини на „Гражданска защита”, все още има няколко автомобила, които трябва да бъдат извадени от тежките преспи. Вече са извадени над 55 автомобила, един автобус. „За съжаление, има граждани, които не се съобразяват с обстановката, и тръгват, въпреки затворените пътища”, каза министърът.

Тя благодари на гражданите, които са се въздържали от пътуване, както и на областните управители и кметовете за кризисни щабове.

Гражданите, които нямат неотложна работа, да се въздържат от пътуване, апелираха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Тези, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили, заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Магистралите „Тракия“,“Хемус“, „Марица“ и „Люлин“ са проходими, показват последни данни на пътната агенция. Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски проходи са затворени. Забранено е движението на товарни автомобили над 10 тона през прохода Вратник и Шипченски проход. При преминаване през Петроханския проход всички превозни средства трябва да се движат с вериги.
През проходите Превала, Рожен, Предела и Печинско – всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните коли без ремаркета и полуремаркета.

Над 300 населени места в страната са без ток, каза на пресконференцията директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

В общините Годеч и Своге на Софийска област, както и в Ловеч, е обявено бедствено положение.
В някои райони в Силистренско има преспи над 2.5 метра.
Снежната покривка в София в ранния следобед бе 37 см и според метеоролози от няколко години в столицата не е имало толкова сняг.
От Планинската спасителна служба в Тетевен предупреждават за повишена лавинна опасност.

Летище „София“ работи при зимни условия, някои от полетите са пренасочени към други летища.
Временно се забранява качването на Витоша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *