29/03/2024

Нуриел Рубини смъртно обиди Русия

Русия няма място в БРИКС*. Нейната икономика е прекалено неефективна, непрозрачна и корумпирана и затова страната трябва да бъде изключена от петицата на водещите развиващи се държави. Вместо нея в БРИКС да влезе Индонезия или Турция.

Това мнение изказа на страниците на списание Foreign Policy буревестникът на последната световна криза професорът от университета в Ню Йорк Нуриел Рубини ( на снимката). С позицията му е съгласен и президентът на Eurasia Group Иън Бремер.

Рубини напомня, че вече е предлагал подобна рокада преди около година. „Имам позитивно мнение за Индонезия след посещението ми там. Още една бързо развиваща се държава, която остава извън пределите на БРИКС, е Турция. Тази растяща в икономическо отношение страна показва дипломатически мускули на всички в Близкия Изток”, обяснява експертът.

Що се отнася до Русия своите постижения в икономическия растеж тя дължи изключително на природните си богатства. А по отношение на управлението на държавата остава да се надяваме на по-добро: през последните години властите не са направили нито една стъпка в правилната посока, безжалостно отбелязва Иън Бремер. Макар висшето ръководство на страната на времето да декларира напълно разумни стратегии за развитието на националната икономика, по-далеч от тези декларации не се стигна.

Президентът на Eurasia Group допуска, че през своя пореден президентски мандат Путин все пак ще започне движение в необходимата посока. Връщайки се в Кремъл е възможно той да каже: „ Сега ще повишим качеството на управление, ще издигнем нови хора”. Поради това Бремер не е съгласен с действията на агенцията Fitch, която понижи рейтинга на Русия. Но засега Русия никак не заслужава да бъде в състава на БРИКС, неумолим е експертът.

Трябва да се отбележи, че позициите на Рубини и Бремер се разминават с автора на концепцията на БРИК Джим О’Нийл, който в края на ноември миналата година написа, че Русия безусловно и сред четирите най-бързо растящи сред развиващите се икономики. И ако страната успее да избегне кризите, още след пет години може да изпревари по размера на брутния си вътрешен продукт Италия, а през 2020-2030 да изпревари Франция, Великобритания и в крайна сметка – Германия.

Но самите руснаци не вярват в светлото бъдеще на отечествената си икономика. Според резултатите от неотдавнашно социологическо проучване на компанията „Ромир” преобладаващият брой граждани окачествяват нейното състояние като посредствено (39 на сто), а като много лошо – 29 %. Около 60 на сто не очакват бързо подобряване на икономиката и изместват далече „светлото бъдеще”.  А 18 на сто от анкетираните смятат, че това никога няма да се случи.

––––-

БРИК, по-късно БРИКС – Икономически клуб, в който влизат Китай, Индия, Русия и Бразилия, а по-късно – и Южна Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *