29/03/2024

Нови 60 делфина се самоубиха

Повече от 60 делфина се самоубиха на плажа в щата Масачузетс, САЩ.  Според представители на Международния фонд за защита на животните спасени са били едва 19 делфина. Сътрудниците на фонда оказали необходимата помощ на животните, след което ги пуснали обратно в океана, като са им сложили специални проследяващи устройства.

Към настоящия момент спасители и около 300 доброволци продължават да дежурят на плажовете на Кейп Код, за да окажат на животните помощ, ако те отново решат да се хвърлят на брега.

Това не е първият случай на масово самоубийство на делфини в Кейп Код. Подобни случаи има и в други държави. Така в началото на януари аналогичен случай беше регистриран  и в Нова Зеландия.

Засега учените не могат да дадат категоричен отговор на въпроса за причините, които принуждават делфините и други морски млекопитаещи да извършват колективни самоубийства. Според една от версиите делфините и китовете масово се хвърлят на сушата, защото оглушават и се объркват под въздействието на военните хидролокатори.

Проведени през 2009 г. експерименти показали, че делфините под въздействието на локатор могат да изгубят слуха си за 40 минути. А китообразните възприемат света най-вече с помощта на слуха си. Заглушаването  очевидно пречи на ориентацията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *