29/03/2024

Много хора, получили помощ от Теодора Захариева, й се поклониха

Никой от близките приятели на Теодора Захариева не предполагаше, че много хора ще се поклонят пред паметта й в църквата „Света София“ в столицата, където днес се извърши поклонението.
Председателката на Български пациентски форум почина на 7 януари след дълга борба с рака.

„Теодора толкова кураж беше вдъхнала на много хора и здрави, и болни. Един човек, който никога не имал власт, промени обществото ни“, каза пред БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, с когото тя работеше от години в Центъра за защита правата в здравеопазването. „Хиляди онкоболни и не подозират, че благодарение на нея са излекувани, защото тя години се бореше със здравното министерство, с институциите, те да получават адекватните лекарства, които им се полагат по закон“, напомни той.

„Теодора Захариева е първият случай в живота ми не само като лекар, този човек, това дело, тази душевност не бива да бъдат забравяни и аз мисля какво трябва да се направи, за да не се забрави случаят Теодора“, коментира и авторитетният онколог проф. Иван Черноземски.
По думите му, трябва да се направи така, че да се дава най-доброто от медицината за онкоболните.
„А това, което тя направи като човек, е удивително, всичко, което получаваше, даваше за другите и никога нищо не запазваше за себе си. Но обществото не трябва да я забравя, да не минат няколко години и да забрави какво тя е дала, а тя даде много“, допълни професорът.

„Незаменим човек, сподвижници сме на практика, заедно сме в Центъра за защита правата в здравеопазването от учредяването и сега, когато тя вече беше много болна и отсъстваше – всички наведнъж не можехме да я заместим“, каза пък адвокат Асен Георгиев.
„Невероятно борбен човек, съобразителен, впечатляващ и с поведение и с какво ли не…Всеки ден бяхме заедно, но никога не е ставало дума за смъртта. Изглеждаше невъзможно да умре, едва последните две седмици започна да вярва, че може да умре. Ще продължим да правим всичко, което тя правеше, дори в повече, ще се стараем и ще правим и мероприятия, които да носят нейното име. Не бива да се забравя такъв човек“, обеща Георгиев.

„Аз защищавам правата на хората като институция, а Теодора Захариева го правеше като личен избор и то в края на живота си, това е големият героизъм, коментира омбудсманът на България Константин Пенчев.

„Скоро правихме кръгла маса за генеричните лекарства и тя участваше толкова активно и за мен беше изненада, когато разбрах, че е починала. Сигурен съм, че делото й ще продължи, тя е пример, тя създаде една организация, която направи толкова много за правата на пациентите. Сигурен съм, че ще има смели хора като нея, които ще продължат. Това е демокрацията, такава, каквато я правят хора като нея“, убеден е омбудсманът.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства. Още през 2004 г. Захариева застана с протест пред сградата на ведомството, като си свали перуката след тежката химиотерапия.
Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ, вложи в пациентска организация за обучение болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата.

„За мен няма по-голямо щастие от това по празници да получа SMS: „Благодаря, че ми спаси живота“, сподели Захариева преди време. Тя бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009 от Български хелзинкски комитет.

На 17 януари Теодора Захариева щеше да навърши 46 години.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *