19/04/2024

Медии в Израел: София предотврати атентат срещу еврейски туристи

 

Лидерът на "Хисбула" Хасан Насрала

Българските служби за сигурност са осуетили планирано терористично нападение срещу израелски туристи в София, съобщи Израелската национална телевизия, цитирана от БНТ.

Според нейни източници българските служби  са открили подозрителни куфари с експлозиви, които терористите планирали да взривят в автобус с израелци, пътуващи към зимен курорт в България. Властите разследват дали има връзка между осуетения атентат и европейска терористична група, ръководена от базираната в Ливан организация „Хизбула“, съобщава държавната телевизия.

Подозрителният пакет станал причина за обръщение на Израел към българските власти с молба да повишат мерките за сигурност и да осигурят защита на израелските граждани.

Миналата седмица в израелски издания се появи информация, че радикалната ливанска шиитска групировка „Хизбула“ готви атентат срещу израелски граждани в България.

В петък Службата за борба с тероризма на Израел обяви, че не разполага с конкретна информация за възможни терористични заплахи срещу израелски туристи в България. Това стана ясно от съобщение на израелското външно министерство, разпространено в медиите от посолството на страната в София.

Въпреки това мерките за сигурност на летище София бяха повишени, а агенти на израелските служби посрещаха свои съграждани, пристигащи с полет от Тел Авив.

По-късно днес обаче от МВР за пореден път опровергаха достоверността на тази информация.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *