20/04/2024

Грийнспан: Бъркат свободния пазар с шуробаджанашкия капитализъм

Капитализмът жъне „успех след успех“, довел е до „драматичен“ спад на бедността и е удвоил продължителността на живота повече от два пъти, изтъква бившият председател на Федералния резерв (Фед) Алън Грийнспан. И все пак, капиталистическият модел трябва да бъде подобрен, допълва той.

„Капиталистическите практики трябва да се калибрират“, съветва Грийнспан в коментар за Financial Times.

Според него битката за свободния пазарен капитализъм „далеч не е спечелена“.

„Въпреки че централизираното планиране вече не е правдоподобен модел за организация на икономиката, интелектуалната битка за неговата алтернатива – свободният пазарен капитализъм – далеч не е спечелена“, посочва той.

Според Грийнспан „безмилостната пазарна конкуренция“, характеризираща пазарния капитализъм „е в противоречие с вродения човешки стремеж към стабилност и сигурност“.

Той вярва, че „алчността и скъперничеството, често заклеймявани от противниците на системата, са характерни за човешката природа, а не за пазарния капитализъм“.

„Аз бях особено потресен от това, че банкери, до скоро стожери на капиталистическото благоразумие, масово са пренебрегвали опасността, произтичаща от изтъняването на капиталовите буфери в дните преди началото на финансовата криза“, казва Грийнспан.

Най-силна обаче е антикапиталистическата реторика на тези, които бъркат „шуробаджанашкия капитализъм“ със свободния пазар, коментира той.

„Шуробаджанашкият капитализъм процъфтява, когато правителството, в замяна на политическа подкрепа, регулярно прави услуги на хора от частния сектор или бизнеси. Това не е капитализъм. Нарича се корупция“, казва Грийнспан.

Грийнспан посочва, че имиграционните закони в САЩ задълбочават допълнително неравенството в страната. Според него подобни закони „защитават“ несправедливо американците с високи доходи от високо квалифицираните имигранти.

„Каквито и да са слабостите на свободния пазарен капитализъм, не съществува проверена алтернативна система – от фабианския социализъм до комунизма в Съветския съюз – която да е успяла да задоволи нуждите на хората“, допълва той.

„Страхувам се, че вследствие на кризата капиталистическият модел ще бъде подложен на безбройни ‘поправки’, за които се съмнявам, че в ретроспекция ще се окажат уместни“, посочва Грийнспан.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/-griinspan-bitkata-za-kapitalizma-dalech-ne-e-prikliuchila,129358/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *