28/03/2024

Граждани и бизнес обявиха война на банките

Закон за фалита на физическите лица, реформа в частното съдебно изпълнение и наказателна отговорност за банковите, служители поискаха от Националната асоциация на българския бизнес и адвокат Веска Волева, осъдила няколко банки заради увеличени лихви по банковите кредити.

Как Исладния арестува и прогони банкерите и отказа да плаща години наред техните кражби от клиентите – вижте тук.

Иначе по света отдавна се вдигнаха на бунт срещу банките (на снимката)

Банките отпуснаха огромен ресурс и тотално се изопачи банковото право, смята Светлозар Николов – председател на Асоциацията.
Раздадоха се кредити масово, припомни той ситуацията на банковия пазар 2005 – 2008 г.

Заради много отпуснати кредити и влошената икономическа обстановка се стигнало до огромна междуфирмена задлъжнялост и фалити на фирми. Сега банките отказват да кредитират бизнеса, според Николов.

Банките имат свръхголеми права за сметка на потребителите, категоричен е Николов и посочи, че с промени в ГПК банките имат права като държавата и общините по отношение на незабавното събиране на задължения.

Той е категоричен, че има картел между банките за лихвите. Банките са изключително облагодетелствани, смята още Николов.

По думите му е изключително неправилно това, че хората са задължавани да плащат държавните си такси по банков път. Според него гражданите трябва да могат да плащат и по касов път.
Той е недоволен и от задължението суми над 15 хил. лев да бъдат плащани само по банков път.

Според него загубено е общественото доверие в банките и трябва да се създаде финансов омбудсман, който да регулира сектора. Българските кредитополучатели нямат мерки за защита, категоричен е той.
Вас ви предадоха политиците, обърна се адвокат Волева  към българските потребители. Те дадоха баницата в ръцете на банките, като всички стават техни заложници, смята тя.

Забавянето на развитието на нашето общество се дължи на това – на връзкари и на некомпетентни хора в Народното събрание, категорична е юристката. Най-добрата защита е да отидете и да бутнете това Народно събрание, предложи адвокат Волева.

От асоциацията съветват да не се теглят кредити, защото те правят хората заложници. Общественици пък, впечатлени от адвокатката, осъдила няколко банки, я поканиха да се включи в инициативен комитет за защита на правата на пострадалите от банките.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *