19/04/2024

ЕНП: АСТА погазва човешките права

Единна народна партия остро протестира срещу включването на България в международно споразумение, даващо възможност под формата на защита на авторски и сродните им права да се поставят под съмнение човешките права, засягащи тайната на кореспонденцията и следенето на трафичните данни.

Смятаме за проява на политическо лицемерие в страната да се въвежда индиректно законодателство, което преди две години не можа да мине под натиска на Министерство на вътрешните работи и пряко засяга правата на гражданите.

Присъединяването към един безсмислен акт без обсъждане в българското общество,  очевидно показва нежеланието и страха от дебат и е ярко доказателство за фасадна демокрация, а не за нормотворчество, което представлява интересите на данъкоплатците. Смятаме, че България, за да защити интересите на гражданите и Европа на ценностите, а не на лицемерната политика трябва не да приема национална процедура по ратификация, а да използва ПРАВОТО СИ ЗА ВЕТО върху Многостранното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

Тук е мястото да искаме отговорност от участниците в работните групи, докладчиците и Съветът по европейските въпроси на Република България за липсата на прозрачност.  Неинформирането на българския парламент в хода на работата по европейско законодателство, международни договори и инициативи, липсата на публични стенограми води до патова ситуация и дълбоко разминаване между политиката на ценности, национални интереси и административни формални процедури. Съветът по европейските въпроси не е само консултативен междуведомствен орган към Министерски съвет. Той има основни функции освен да разглежда и съгласува проекти на позиции, да анализира информация за изпълнения на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, а и да предлага предприемането на приоритетни действия, да запознава обществото с предложените политически решения, включително одобряване на българските позиции по стратегически въпроси.

Истинската отговорност за липсата на българска позиция в подготовката на текста за Многостранното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) се носи именно и от Съвета по европейските въпроси.

Членове и симпатизанти на Единна народна партия се присъединяват към  гражданския протест срещу АCTA, който ще се проведе на 11 февруари 2011 г. (събота) в София и ще започне от 11 часа пред НДК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *