29/03/2024

Доц. Пеевски: Опазването на здравето ни става все по-зловещо

Болен си. Необходима ти е хирургична намеса. Все по-често имаш две опции – да отидеш в повечето държавни болници, където да те режат, както това е ставало в цивилизованите страни преди половин век, или да отидеш в добра частна клиника, където да ти решат проблема със съвременна лапароскопска техника, лазер, роботизирани системи и друга съвременна техника.

При рязането лежиш дни наред. Във втория случай все по-често те изписват в деня на операцията или на следващия ден. Но се оказва, че здравната каса поначало плаща само за методи със стара технология и с дълго лежане, освен ако не става въпрос за някои успешно лобирани медицински направления като напр. инвазивната кардиология. Освен това касата не плаща на малките високотехнологични медицински центрове, и то по причина, че не били болници?! По този начин

българските граждани са подложени на здравна сегрегация

който има пари, в големия брой случаи си решава проблема за един ден и без сериозни последици.

В продължение на „съвременното мислене” на тези, които решават нещата в здравеопазването, са и критериите за това на какво трябва да отговаря едно здравно заведение, за да е болница. Оказва се, че един от основните критерии е броят на леглата.

Вместо стремежът да е хората да се лекуват бързо и да не се налага да лежат в болница, изискването стимулира да се слагат повече легла.

Сега отново е внесен законопроект, който предвижда за специализираните болници броят на леглата да нарасне от 10 на 30. Ама имал си уникална техника, перфектни операционни, болните веднага си тръгвали след операцията. Няма значение – нищо че са здрави – да лягат и да лежат за възхвала на некадърното управление на здравеопазването. Явно някои хора още не могат да избият от главите си социалистическите глупости от време оно. Не случайно по данни на Евростат България е сред трите държави в Европейския съюз, които имат най-много болнични легла на човек от населението. Забележете – най-бедната държава, а поддържа почти най-много болнични легла.

Сега се тръгна отново на едни дребни промени без никакъв ефект. В здравната карта са посочени 57 болници, с които задължително се сключва договор – разпределени са по райони. В стенограмата на заседанието на МС, където е утвърдена здравната карта, министър Константинов казва:

„В картата също са написани още някои неща, между които и лечебните заведения, с които задължително трябва да се сключи договор. За момента това са само лечебни заведения с преобладаваща държавна собственост. Причината е законова. Там е казано и единствено може да гарантираме лечебни заведения с държавно участие да спазват всичките изисквания и да ги накараме насила да сключат договор с касата. За останалите това е въпрос на желание.”

Това просто не отговаря на истината – почти всеки иска да сключи договор с касата и да получава пари от нея. Проблемът е, че за много дейности здравната каса, която си е държавен орган, не покрива себестойността на операцията, а същевременно забранява да се доплаща. И болниците започват да събират пари под формата на „дарения”, избор на екип, консумативи и какво ли още не.

Държавата иска да ограничи парите, които болниците получават от НЗОК, но няма да закрие държавни болници

които са огромната част от болниците в страната, като повечето от тях са ненатоварени и с вехто оборудване. По данни на НСИ към 2009 г. в страната има 352 заведения за болнична помощ. От тях едва 95 са частни, т.е. само 27%. Държавните болници са много по-големи, съответно имат много повече легла и през тях минават много повече пациенти. Защо за подписването на договор с НЗОК е включен критерият „брой преминали пациенти”? Може ли която и да е огромна държавна болница да се сравнява с която и да е частна като обем? Т.е. държавата иска да ограничи достъпа на частните клиники до НЗОК.

В проектозакона за лечебните заведения е посочено, че НЗОК може да сключва договор и с болници с

високотехнологични методи на лечение

които може да се финансират от републиканския бюджет:

„11. „Високотехнологични методи на диагностика и лечение ”са методи на инвазивната кардиология, кардиохирургията, ендоваскуларните интервенции в неврохирургията, лъчелечението, трансплантацията, роботизираната хирургия, образната диагностика, изпълнявана в РЕТ/СТ.”

Не са ли това към момента най-скъпо платените клинични пътеки? Защо са пропуснати ред други области на медицината, където също съществуват високотехнологични методи на лечение? Например вие сте редовен платец към държавата. За ваше щастие не сте сърдечно болен. Оказва се обаче, че имате нужда от друга интервенция, за която съществува както класически метод – с повече рискове и недостатъци, така и високотехнологичен метод. Но нямате избор – високотехнологичната клиника няма договор с касата, а пари да платите сам просто нямате…

Защо след като всички искат да се работи както в страните с най-добра медицина, не се въведат и правилата, които действат в тези държави – най-вече в областта на медицинските стандарти.

В напредналите държави се работи по стандарт за еднодневна хирургия, който тук чакаме за поредна година

Защо? Защото в повечето от държавните болници нямат нито апаратурата, нито условията, за да работят по този стандарт. А и поради действащите правила на касата се плаща за по-дългия престой на пациента в здравното заведение. За последните 10 години средният престой на пациент в болница в България е намалял от 10,9 дни през 2001 г. на 6,5 дни през 2009. Подобна е тенденцията в цял свят. Във Франция, след промяна на законодателството, по данни на Евростат, средният престой в болница е половин ден за 2008 и 2009 г., като спрямо 2008 г. престоят намалява с пъти. А Франция се слави като държава с отлично здравеопазване. В такъв случай каква е логиката да се толерира по-дългия престой в болница?

Държавата от години води последователна политика за унищожаване на частните здравни заведения. Все повече от частните собственици предлагат за продажба здравните си заведения. Причините са елементарни. Държавните болници харчат, без да се интересуват, че трупат загуби, и години наред държавата погасява задълженията им.

А това е незаконна държавна помощ!

Крайно време е това да се атакува пред Главна дирекция „Конкуренция” към Европейската комисия. За каква равнопоставеност и за каква честна конкуренция въобще може да става дума. В голямата част от държавните болници разсипничеството е правило. Лекарствата, уредите и консумативите се купуват на фрапиращо завишени цени – средно около 25-30%. Това може лесно да се установи при елементарно сравнение с цените, по които това се пазарува в други големи болници по света и в частните клиники. Ако храната в една голяма болница годишно е няколко десетки млн. лева, само комисионата от храната към шефа на болницата е към няколко млн. лв.

Немалка част от изпълнителните директори на големите болници са едни от богатите хора в страната. Или си мислите, че кадърните хирурзи например от чист алтруизъм се натискат да станат мениджъри срещу по-ниска заплата, отколкото биха получавали, ако оперират. Или пък си мислите, че случайно след смяна на правителството се сменят почти всички шефове на болници. Поради тези причини има мощно лоби срещу приватизацията на болниците, а също и за съсредоточаване на максимален брой дейности само в големите болници.

Знае се и колко несъществуващи здравни пътеки се надписват. Много често в тялото се поставят евтини изкуствени стави и всякакви други импланти, а пред касата се отчитат значително по-скъпи. И това е една малка част от огромното количество далавери. Въобще отдавна е доказан фактът, че държавата е най-лошият стопанин. Като се сравнят цените на вносните лекарства и консумативите с пазарните им стойности, като се вземат предвид надписванията за извършени дейности, които обикновено са над една трета от реалните, като се вземе пред вид отчитането на скъпи импланти и влагането на евтини такива, се получава, че

според оценка на експерти около 45% от парите на здравната каса отиват за комисиони или представляват присвоени средства

В над 70% от случаите при планови операции се получават пари на ръка.

Вече има стриктно установени тарифи за голяма част от хирурзите в държавните болници.

Като се тръгне от 200-300 лв. при малките операции и се стигне до 7-8 хил. лв. при големите. Това достига до 70-80% от официалната цена на операциите. При всяко медицинско направление си има и точна тарифа на разпределението на тези пари между хирурга, анестезиолога и операционните сестри във всяко едно от медицинските направления. Усреднено, нещата стоят по следния начин: хирург или хирурзи – към 70%, анестезиолог – към 20%, операционни сестри – към 10%. Някъде на сестрите и нищо не се дава. Другаде анестезиолозите се пазарят отделно с пациента. А понякога хирургът дава на анестезиолога по 100-150 лв. независимо каква е получената от него сума на ръка и колко сложна е операцията.

Фрапиращо е положението с ведомствените болници

Те получават огромни за България суми от бюджета, което по същество си също е незаконна държавна помощ. Само в България, Северна Корея и още няколко държави, които се броят на пръстите на едната ръка, има болници, специализирани за лечение на хората, заемащи висши държавни постове. Освен че е остатък от тоталитаризма, това представлява и противоконституционна сегрегация. Да, по линия на НАТО сме длъжни да имаме военна болница. Но що за военна болница е тази, в която пациентите над 90% са цивилни. Що за военна болница е тази, в която разкрасителните дерматологични процедури са водещо направление?

Тарифите на здравната каса за отделните видове дейности често нямат нищо общо с реалността.

Като всяка държавна дейност заплащането на здравните пътеки е въпрос на лобиране. И тъй като лобито на кардиохирурзите и още няколко направления е най-силно, тарифите на касата в тази сфери са най-големи. Като резултат като гъби поникнаха болници, занимаващи се с кардиохирургия, които направиха големи печалби. А немалко болници започнаха да закриват например урологичните си отделения.

Толкова ли е сложно да се видят цените на съответните здравни интервенции в по-развитите държави и те пропорционално да бъдат намалени или съответно увеличени в България.

Тогава съотношенията в цените ще са много по-различни. Например съотношението между цените за хирургични интервенции в кардиологията спрямо гинекологията в България е над 70% по-голямо, отколкото в САЩ и Германия. Но държавата поради неясни причини не желае да направи това елементарно проучване години наред. А има достатъчно големи консултантски фирми по света, които ще го направят обективно и за относително немного пари. Сега например общата сума, която здравната каса дава за операция с роботизирани системи или за пък за лазерна хирургия, не могат да покрият и една трета от консумативите, и то за съвременен лазер.

Здравната каса постави лимити за харчене на всички болници. Но да не си мислите, че тези лимити не се увеличават през годината. В големия брой случаи се увеличават, като чиновниците от здравната каса трябва да бъдат убедени за това. Така се появи още един начин за генериране на колосална корупция.

В някои държави успешно използват заплащането за диагностично свързани групи.

Специално към големите многопрофилни болници. Интересно дали в Министерството на здравеопазването си дават сметка, че този метод изисква доста повече средства, които за съжаление в момента България няма. Само държави, които отделят над 6% от БВП за здравеопазване, ползват този метод за заплащане. А в България няма решение за коренно увеличение на средствата за здравеопазване. Не се знае защо именно на австралийска фирма се платиха 6 млн. евро за софтуер за уж въвеждането на диагностично свързаните групи. Тя ли е най-близката и добре позната цивилизована страна, в която този метод се прилага, или тлъстата комисионна е била водеща за договора…

В момента чужди лекари могат да оперират в България само ако знаят български

Нищо че и пациентът, и екипът, и хирургът могат да говорят примерно перфектно немски или английски. Как ще накараш световноизвестен хирург от Германия да научи български си остава интересен въпрос. Казано с други думи, има забрана в България да оперират световноизвестни хирурзи (защото едва ли някой очаква да внасяме хирурзи от Брега на слоновата кост). С това се превентира възможността българските лекари да се обучават от най-добрите, без да се налага суперскъпа специализация в чужбина. С тази забрана някои български лекари си мислят, че с монополни средства си защитават правата. Истината е, че който има пари, ще отиде да се оперира в чужбина за всяка по-сложна операция. И освен това българските лекари няма да могат да се научат да правят както трябва сложни операции с използване на съвременна технология. Все пак известни чужди хирурзи оперират под формата на обмяна на опит – но това работа ли е?

Правилата в сферата на здравеопазването се менят поне по два пъти в годината.

За 2010-а Законът за лечебните заведения е изменян 4 пъти, за 2011-а – още два пъти.

На никого не е ясно дали ако сега отговаря на изискванията, то ще е така и догодина. Това прави сектора изключително несигурен. Единствените без притеснения са държавните болници, тъй като все пак представителите на техния собственик пишат правилата и получават своето от мениджмънта на тези болници. Има и изключения – но не са много.

Само на хартия си останаха обещанията за разбиване монопола на здравната каса чрез създаването на големи и стабилни частни здравноосигурителни каси.

И като при всеки измислен монопол нещата стагнират в интерес на този монопол и тези, които го източват. Разбира се, че дейността на частните здравни каси трябва да бъде оптимално регулирана в съответствие със световните стандарти. Така че да не се предпочитат само здравите и младите. Вече има ефективни методи на регулация, които създават стимули и гаранции за дългосрочно равномерно здравно осигуряване без оглед на възраст, здравно състояние и пол. Е, трябва да се поработи по въпроса и да се вземе най-добрата световна практика. Но то без усилия няма как да се постигнат добри резултати.

Не бива да има уравниловка на стойността на прегледите при специалисти с коренно различна квалификация, при което се използва коренно различна по стойност техника и съответно прегледите включват съвсем различни действия. Трябва да има остойностяване и лимитиране по диагнози в национален мащаб.

Основният проблем пред сегашните доброволни здравноосигурителни фондове е пакетът за доболнична помощ, който се утвърждава от Министерството на здравеопазването. В него е записано всеки специалист да извърши множество дейности срещу скромна сума, а лекарството е просто – в пакета да се определят тези дейности, за които НЗОК може да плаща на база на своя ресурс. Тогава пред доброволните здравноосигурителни фондове ще се открие широко поле да осигурят липсващите дейности на НЗОК и пациентите да имат мотив да търсят тези фондове.

Освен тези проблеми не може да се отмине и фактът, че държавата внася в бюджета на НЗОК смешни суми за деца, пенсионери, войници и още много други категории хора, с които не може да се покрият разходите за тях, особено като се има предвид, че децата и пенсионерите са най-уязвимите групи и имат нужда от значително повече здравен ресурс.

В световен мащаб отношението към рекламата на здравни услуги бързо се променя.

Докато преди 40-50 години рекламата беше забранена в почти всички държави, това отдавна не е така. В държавата с най-високо развита медицина – САЩ – Върховният съд отмени разпореждането на Американската медицинска асоциация за забрана на рекламата на здравни услуги. В мотивите си съдът приема, че това противоречи както на правото на гражданите да бъдат информирани, така и на свободата на словото.

Високите технологии бързо навлизат в медицината. Те предлагат коренно различен подход към лечението – бързо, безкръвно и без трайни отрицателни последици. Гражданите имат право да знаят къде могат да получат това лечение. Сегашната забрана за реклама е израз на статуквото гражданите да се насочват към старите държавни болници и във вреда на висококвалифицирани лекари, овладели нови технологии.

Съвсем отделен е въпросът, че следва стриктно да се следи медицинската реклама да не е заблуждаваща или подвеждаща. Но това е въпрос както на регулаторните органи като КЗК и СЕМ, така и на Министерството на здравеопазването и лекарския съюз. Не бива да се мисли, че хората са толкова наивни за здравето си, че сляпо да повярват на която и да е реклама. Всички живеем в свят, в който рекламата ни засипва. Рекламата информира и насочва вниманието, хората започват да проучват, да разпитват, да обсъждат по интернет форумите. И чак след това вземат решение, и то след консултация с повече от един лекар. Естествено разрешаването на рекламата на медицинските услуги следва да е придружено със стриктни нормативни изисквания към тази реклама и съответния контрол.

Интересно дали някой ден омбудсманът или главният прокурор ще решат, че може би съдиите от Върховния съд на САЩ имат малко мозък, може би аргументите им са верни и съответно ще атакуват законовата забрана за реклама на здравните услуги пред Конституционния съд. Може би някой ден и законодателят ще реши, че на прогреса все пак трябва да му се даде рамо.

България има най-ниските разходи за здравеопазване в Европейския съюз

Това е нормално за най-бедната държава в този съюз. Проблемът обаче е, че процентът на парите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт е близо 2 пъти по-нисък от този процент в държавите от Европейския съюз. А това вече показва, че България не спазва оптималните съотношения, установени от европейската практика. Казано с други думи – при правенето на бюджета – гледайте какви са съотношенията в по-добрите държави. Вместо с държавни дотации да се издържат фалирали дружества като БДЖ, по-добре с парите да се спасява животът на хората.

Профилактиката ни е на никакво равнище.

Последни предприемаме мерките срещу пушенето. Не се налагат съществени ограничения върху храните – очевидни боклуци. Вместо да се правят много повече ски писти, както е в цял свят, държавата се поддава на изнудването на така наречените природозащитни организации, чиито шефове отдавна не са от най-бедните български граждани. Не знам дали лишеите са по-важни от хората – в България – може би.

Вече ваксината за рак на маточната шийка се заплаща, но първо – заплаща се от НЗОК, а не от министерството (защо?), и второ – заплаща се за ограничен брой жени. Как определят коя жена може да се ваксинира и коя не?

И има един щрих от народопсихологията ни, който е доста странен. Всички в България си пожелаваме на първо място здраве. Но истината е, че българите оставят разходите за здравето си доста по-назад в своите приоритети. Колата например определено е пред здравето. Купоните, цигарите и пиенето – също. И съвсем не само те. Наивно е да се мисли, че без пари ще може да се получат съвременни оперативни намеси и здравни услуги. И след като държавата е превърнала здравеопазването в дойна крава, поне хората би следвало да мислят повече за здравето си.

„Страната ни води класацията по „болно здравеопазване“ в Европа. На системата се доверяват само 4,8% от българите. 48% от хората казват, че здравеопазването ни е лошо – обясни пред БНР доц. Лилия Димова – национален координатор на Международната програма за социални изследвания, провела проучване за отношенията лекари-пациенти у нас. – Поради ниско доверие към лекарското съсловие половината българи се обръщат към лекар само при тежък здравословен проблем, 20% от тях първо опитват самолечение“, казва още доц. Лилия Димова.

Пак по данни Eвростат България е на трето място по показателя лична неудовлетвореност от здравното обслужване. Съвсем закономерно е, че според проучване на Отворено общество здравеопазването е сферата, от която хората са най-недоволни. Това заявяват над 51% в представителното проучване. Над 75% от българските граждани искат спешни реформи в здравеопазването. Над една четвърт от лекарите искат да емигрират. Недостигът на медицински сестри е фрапиращ и незаетите бройки стават повсеместно явление. Учебните заведения за медицински сестри са с перманентно непопълнени места. Но реформи няма и няма да има скоро, защото чрез здравеопазването винаги са се присвоявали колосални средства.

http://novinar.bg/news/zdraveopazvaneto-ni-stava-vse-po-zloveshto_MzgyMjsyMQ==.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *