02/10/2022

2011 г. – една от най-топлите в историята на метеорологията

По средна глобална температура 2011-а е била деветата най-топла година в съвременната история на метеорологията, обявиха вчера учени от НАСА, предаде БТА. Този факт продължава тенденцията,
свързана с парниковите газове, според която девет от десетте на-топли години са се случили от 2000 г. досега, коментира Ройтерс.

В друг доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ се посочва, че по средна температура в САЩ миналата година е 23-ата най-топла откак се правят измервания.

В планетарен мащаб средната температура на повърхността на земята през 2011 г. е била с 0,51 градуса по Целзий по-висока от този годишен показател към средата на 20-ия век, съобщава Институтът за космически изследвания. В архива на този институт към НАСА се съдържат данни от 1880 г. досега.

Първите 11 години от новия век са по-топли, отколкото годините към средата и края на 20-ия век, каза директорът на института Джеймс Хансен. 1998-а е единствената година от 20-ия век, който влиза в челната десятка на най-топлите години в историята.

В съобщението на експертите от НАСА се посочва, че повишаването на температурите се дължи до голяма степен на повишените концентрации в атмосферата на парникови газове и в частност на въглероден двуокис. Този газ се отделя при множество човешки дейности, сред които работата на електроцентрали на
въглища, автомобилни двигатели с горива на въглеводородна основа и даже издишването на хората.

Съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата на Земята възлиза на 390 частици на милион, докато през 1880 и 1960 г. те са били съответно 285 и 315 на милион, посочва Ройтерс.

dnevnik.bg

(Visited 77 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *