19/04/2024

Земеделци атакуват София с 3000 трактора и комбайна

Трактори и комбайни от страната тръгват към София, реши Националният протестен комитет на земеделските производители. Очаква се утре в столицата да пристигнат около 3000 машини, каза водачът на земеделците в Сливен Петър Байчев. Първите трактори ще влязат още тази вечер в столицата.

Към София се насочват машини от Петолъчката край Сливен, Плевен и Враца. Половината от тракторите, които в момента са на ГКПП „Капитан Андреево“, също поемат към София, предаде БНР.

Уведомление за протеста на земеделците е подадено още миналата седмица в Столичната община.„Маршрутът, който ни се предлага от общината за протеста не ни удовлетворява. На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София“, се посочва в изявление на Националния инициативен комитет за протестите.
През декември 2008 г. зърнопроизводителите блокираха движението в София, като пристигнаха с трактори и коли на площад „Ал. Батенберг“, пред Министерския съвет и храм паметника „Св. Александър Невски“. Тогава бе подписано споразумение между протестиращите и земеделското министерство за 150 млн. лв. за национални доплащания за 2009 г.

Общо 170 селскостопански машини до 4 тона всяка ще бъдат разположени в центъра на София, каза междувременно пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

Протестът на земеделците ще е от 1 до 8 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *