19/04/2024

„Висоцки, благодаря ти за живота!“- видео

„Ако искаш да разбереш Русия, трябва да слушаш Владимир Висоцки“, така говорят хората в Русия в началото на 80-те години. Поетът и композитор с дрезгав глас често е наричан „Боб Дилън на Съветския съюз“. По това време някои смели творци като него, които се осмеляват да критикуват комунистическото общество около себе си, са преследвани и често арестувани от КГБ.

Филмът „Висоцки, благодаря ти за живота!“ (Высоцкий. Спасибо, что живой), представен по време на руската седмица на киното в Берлин наскоро, показва доста добре колко вдъхновяващ всъщност е бил руският „глас на народа“, пише Economist, цитиран от dnevnik.bg.

Лентата не е биографична, казва Майкъл Шлихт, председател на Monumental Pictures – една от компаниите, които продуцират филма. В него са представени три ключови дни в живота на покойния Владимир Висоцки. За да разбере историята, човек трябва да знае, че Висоцки е бил също и актьор в легендарния московски театъра „Таганка“, който от време на време е имал представления и на Запад. Тези пътувания в чужбина и бракът му с Марина Влади – известна френска актриса, което обяснява и защо той кара голям „Мерцедес“ по улиците на Москва, носи сини джински и се държи като западна рок звезда.

Филмът показва не само бохема – герой, но и сложността на неговата личност и странната култура на времето. „Той се е радвал на много привилегии, които осъжда в песните си; оплаква се от алкохолизма и зависимостта от наркотици, но той самият е зависим, атакува корупцията, но без подкупи животът му е щял да бъде много по-тежък“, обяснява Шлихт.

Сценаристът на филма и син на певеца от първия му брак – Никита Висоцки, казва пред публиката, че филмът „разбира се, е художествена творба, а не документалистика. Понякога обаче изкуството е по-истинско от фактите“.

Въпреки съветите на московски лекар Висоцки, който вече има сериозни здравословни проблеми вследствие на злоупотребата с алкохол и зависимостта си от наркотици, лети до Узбекистан през юли 1979 г., за да изнесе концерт в град Бухара. Придружават го двама приятели от театъра „Таганка“, приятел и лекар, а по-късно и от неговата млада любовница Татяна, която му носи „лекарството“, което случайно е забравил в Москва. Концертът е капан, в който той да бъде хванат като извършител на нещо незаконно (нещо, което Никита Висоцки разбира преди осем години от бивш член на КГБ в Узбекистан). Употребата на наркотици дава на КГБ нова причина да го наблюдава.

Спиращият дъха трилър в холивудски стил, пише Economist, е нещо повече от историята за „глас народен“, който е заплашен да бъде заглушен завинаги. Филмът съчетава интригуващи герои, странни зависимости, латентен расизъм, покорни държавни служители, оплетени агенти на КГБ и корумпирано общество.

На въпроса дали изборът на дата за издаването на филма в Русия (1 декември) е нарочно избрана да е броени дни преди парламентарните избори в страната и Шлихт и Висоцки отговарят отрицателно. „Когато започнахме да работим над този филм преди пет години, никой не предполагаше, че условията в страната ще заприличат на тези отпреди 30 години“, допълва Шлихт.

„Дойде време да говорим за най-известния руски поет и певец на 20 век, особено с млади хора, родени след смъртта му“, казва Никита Висоцки пред публиката в Берлин. Новините за манипулиране на изборите в Москва, корумпираните държавни служители и нарастващата опозиция към новата „обединена партия“ предполага, че песните на Висоцки остават актуални, а текстовете му – на дневен ред, а гласът му може да прозвучи наново в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *