25/04/2024

Тикнаха в ареста триста протестиращи срещу Путин

Няколко хиляди души протестираха вчера в Москва срещу руския премиер Владимир Путин и партията му „Единна Русия“, която спечели победа на парламентарните избори, оценени от наблюдатели като нечестни. Арестувани бяха около 300 души.

Такова манипулации не еимало през последните 93 години, твърдят протестиращите (снимка на ria.ru)

Според Асошиейтед прес това е била може би най-голямата антиправителствена демонстрация от години, предаде БТА.  Броят на протестиращите в столицата бе между пет и десет хиляди, които скандираха „Русия без Путин“. Неколкостотин от тях тръгнаха към сградата на Централната избирателна комисия до Кремъл, но полицаи преградиха пътя им и започнаха арести.

Близо 400 комунисти излязоха в Москва, за да изразят възмущението си от изборите, които според някои са били най-мръсните в най-новата руска история. В Санкт Петербург, където също имаше протести, бяха задържани около 120 души.

Международни коментатори също заявиха, че има много сигнали за нарушения на изборите в Русия. Загриженост изразиха и от САЩ.
„Имаме сериозни безпокойства относно протичането на тези избори“, каза и говорителят на президента Барак Обама Джeй Карни.

Изборите за Държавна дума в неделя показаха, че през изтеклите 4 години Русия стремително се е изместила вляво, коментира в. „Новие известия“. Според изданието партията на властта „Единна Русия“ е изпуснала „жезъла на конституционното мнозинство“, след като вместо 65 на сто от гласовете, както досега, получи по-малко от половината. Това е основната изборна сензация, защото излиза, че „единните“ са изгубили подкрепата на 15 милиона руски граждани. Под четвърт от избирателите, а те са 110 милиона, имат доверие на „Единна Русия“, пресмята вестникът.

В парламента ще останат същите 4 партии, но останалите 3 видимо са спечелили нови симпатизанти – комунистите получават 7,5 на сто повече гласове отпреди, „Справедлива Русия“ – 6,5 на сто, либералдемократите – 3,5 процента.
Ако съберем гласовете на комунистите и „Справедлива Русия“ (съответно 19,16 и 13,22 процента, по предварителни данни, срещу 49,54 за „Единна Русия“ и 11,66 на сто за либералдемократите), ще стане ясно, че основен резултат от изборите не е провалът на „Единна Русия“, а победната атака на „червено-розовите“. Същевременно в руските избори не участват реални десни и десноцентристки партии, а почти половината население не гласува. Съответно е напълно възможно един ден в Русия да управлява социалкомунистическа върхушка, прогнозира „Новие известия“.

„Единна Русия“ не може да разчита на успех в местните избори през март и октомври догодина. Това значи, че макар губернаторите вече да се назначават, Кремъл ще трябва да се съобразява с интересите и желанията на отделните региони, пише пък „Московский комсомолец“.
Веднага щом в провинцията схванат, че пътят нагоре не се отваря задължително с членство в управляващата партия, нейният монопол ще бъде сломен. Това бързо ще доведе до залез на цялата днешна система за управление. Все пак Русия е нормална европейска страна и народът ни не е безсловесното стадо, каквото иска да го вижда властта, заключава всекидневникът.

„Московская правда“ изключва обявеният резултат на „Единна Русия“ да е „силно натъкмен“, но твърди, че партията е използвала повече отвсякога административния си ресурс. Либералдемократите са се задържали в парламента благодарение на лидера им Владимир Жириновски – по-специално защото хората, разочаровани от властта, показвали недоволството си, „гласувайки не за партия, а за театрално представление“.

Нито една от опозиционните партии обаче не успя да предложи на избирателите програма за реални промени, констатира вестникът. „Всички разбират, че така не може повече да се живее. А как трябва – никой от сегашните не е способен да обясни. Добре знаем до какво води това“, предупреждава „Московская правда“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *