24/04/2024

Скоро ще започнат убийства с биовируси от компютъра

Вредните програми, от които сега страдат притежателите на компютри и мобилни устройства, в недалечно бъдеще ще се превърнат в истинско биологично оръжие. На това мнение са експерти в областта на синтетичната биология – най-новото направление на съвременната генетика.

Да се заговори за нови форми на живот и нови форми на неговото унищожение причината е откритието на генетика Крейг Вентер, който през миналата година представи на света прост биосинтетичен организъм, който е способен да се размножава. Първият в света изкуствен организъм получи името Синтия.

Научавайки за това, че Вентер е започнал да се конкурира с Бога, специалистът по етика – професорът от Оксфордския университет Джулиан Савулеску, каза пророчески думи: „Вентер разпечата най-заветната врата в човешката история, а може би – и в неговата съдба. Това откритие в бъдеще може да бъде използвано за създаването на най-мощното биологично оръжие, което можем да си представим. Сега нашата задача се състои в това изяждайки ябълката да не глътнем и червея”.

Някои са на друго мнение . Според тях пробивът на Вентер ще позволи на нашия вид да направи гигантски еволюционен скок. Други обаче предупреждават, че синтетичната биология лесно може да излезе извън контрол. Така според мнението на специалиста от изследователката група на НАСА Андрю Хесел, генното инженерство стана новият рубеж на компютърното програмиране. „Това е една от най-мощните технологии в съвременния свят. Синтетичната биология – това е програмиране на живота, твърди Хесел. Аз смея да твърдя, че клетките са живи компютри, а ДНК е езикът на програмирането”.

Бъдещето на синтетичната биология генетикът гледа с нескрит оптимизъм: „ Сега ние се готвим да създадем синтетични геноми – човешки геноми. Това ще превърне клонирането в органичен процес, а обичайната човешка репродукция ще изглежда странно.” Тук си струва да бъде отбелязано, че Хесел е стерилизиран. На шега или сериозно, но решението да си направи вазектомия той обяснява с това, че „ никога не се е доверявал на процеса на естествената репродукция”.

Хесел предрича настъпване на ера, когато „разпечатките” и „дешифровките” на ДНК ще станат обикновено явление. „Аз мечтая за това програмирането на живота да решава глобални проблеми и да позволи на човечеството да придобие хармония в рамките на биосферата”, казва той. Но веднага предупреждава, че този революционен пробив може да се превърне в катастрофа, ако тези научни разработки попаднат в неподходящи ръце.

Според Хесел биокибернетиката ще позволи да се програмират вируси и бактерии по такъв начин, че попадайки в човешкия мозък те могат да станат проводници на чужда воля. Така вредните микроорганизми, въведени в човека под формата на обикновени ваксини ще позволят да се влияе на поведението на „носителя” и даже напълно да се контролира неговият разум. Хесел предполага, че хора с нечисти ръце могат да превърнат тези технологии в своеобразно оръжие, а всички останали ще бъдат принудени да се обвържат с различни антивируси.
На подобно мнение са не само тесните специалисти, но и експертите по въпросите на безопасността. „Синтетична биология ще доведе до нови форми на биотероризъм, предполага специалистът по информационна защита Марк Гудман. Към днешна дата биопрестъпността  е сродна с компютърната престъпност в началото на осемдесетте години. Тогава не са я считали за сериозен проблем, междувременно обаче тя започна да нараства в геометрична прогресия”.
Аналогични въпроси задава и наблюдателят на Computer World Дарлин Сторм. „Аз познавам много хора, които не се грижат техните компютри да бъдат защитени и които получават редовно обновления, цитира я The Daily Mail. Интересно е ще започнат ли тези хора да отделят повече внимание на въпросите на безопасността, когато хакерските атаки започнат до водят до смърт?”…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *