29/03/2024

Правителството окончателно хвърли Южна България в ръцете на частния монопол ЕВН

 

Йорг Золфернер

92 970 046 лв. спечели държавата от акциите си в ЕВН, съобщи money.bg. Достигната пазарна цена е много под приватизационната, когато при продажба на 67 на сто от дружеството бяха платени 530 милиона лева. А щастливо усмихнатият човек на снимката, поместена в news.bg, не е на кой да е , а на Йорг Золфернер, председател на УС на EVN  България.Някоя дупка в бюджета със сигуерност ще бъде закърпена, но цената ще бъде платена за пореден път от прокъсаните джобове на българите, защото когато става дума за монопол, по-добре той да е държавен, отколкото частен – тук няма милост и исканията за увеличение на цените са ненаситни и ежегодни.

Нека не забрабявяме, че ЕВН е щастлив собственик и на двете топлоцентрали в Пловдив при абсолютно безсрамното затваряне на очите от страна на Комисията за защита на конкуренцията, която преди сделката за топлофикация се произнесе, че не се получава господстващо положение на пазара. И затова хиляди минаха на отполение с въглища, но от тока няма как да се откажат. Засега.

И последно: нека не забравяме, че каймакът във вид на десетки и стотици милиони печалба от кървавите левчета на българите, се изнасят в Австрия, защото там е компанията майка на монополиста.

Не случайно само час след началото на аукциона за продажбата на 33% държавни дялове в „ЕВН България Електроразпределение“ АД и в ‘“ЕВН България Електроснабдяване“ АД бяха изтъргувани 99.46% от предлаганите акции на Електроснабдяване и почти всички акции на Електроразпределение. Новият собственик още не е обявен официално, но наблюдатели на горните процеси не се съмняват, че това е ЕВН, който се освобождава по този начин от чужди очи в дейността си.

От второто дружество бяха продадени 51 022 броя Акции от всички предложени 51 612 броя, като останаха 590 акции.

Общата сума от аукциона за продажбата на двете дружества възлиза на 92 970 046 лв.

Припомняме, исканите минимални цени за дружествата бяха съответно:

За ЕВН България Електроразпределение АД – 1 373.92 лв.
За ЕВН България Електроснабдяване АД – 120.31 лв.

Да ни е честито!

Б.р.: По-късно днес икономическият сайт www.investor.bg потвърди прогнозата на www.snaiper-bg.net. А именно австрийската компания EVN след този търг става собственик на по 97 на сто от капитала на двете дружества – ЕВН Електроснабдяване и ЕВН България Електроразпределение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *