23/04/2024

Правителството конфискува 100 млн. лева здравни осигуровки на гражданите

„Коалиция за България“ и ДПС са сезирали днес Конституционния съд (КС) за прехвърлянето на 100 млн. лева от Националната здравноосигурителна каса на Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред журналисти депутатът от левицата Любен Корнезов, цитиран от БТА.

Под искането за обявяване за противоконституционен на текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. са се подписали 60 народни представители при необходими 48 подписа.Корнезов отбеляза, че тези 100 млн. лева са от здравните вноски на българските граждани. Според него е противоконституционно да се конфискуват тези пари на българските граждани, които са определени за тяхното здраве. Той отбеляза, че според конституцията всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ.

Корнезов беше помолен да коментира думите на премиера, че опозицията започва да превръща КС в изтривалка. За пръв път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд, недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли, че българският КС е изтривалка – това е българският орган, който бди за спазването на конституцията, заяви Корнезов.

Той посочи, че може да не е съгласен с едно или с друго решение на КС, но дълбоко уважава тази институция и всеки един съдия. По думите му това са едни от най-добрите български съдии, а не изтривалки.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *