29/03/2024

Почина легендарният президент на Чехия Вацлав Хавел

Бившият чешки президент Вацлав Хавел почина днес на 75-годишна възраст от усложения, причинени от продължително боледуване, съобщиха световните агенции. Хавел починал във вилата си в северна Чехия, където се възстановяваше от тежка пневмония от средата на юли.

Болестта е била съпътствана от различни усложнения, като загуба на равновесие, отслабване на паметта, разкри наскоро самият Хавел. Лошо лекуваната в затвора пневмония и рак на белия дроб бяха в основата на многобройните здравословни проблеми на Вацлав Хавел, който е лежал пет години в затвора при комунистическия режим в бивша Чехословакия за дисидентска дейност, припомня Франс прес.

Според говорителката му Сабина Танчевова той е издъхнал в съня си. През 1996 г. Хавел бе опериран от рак на десния бял дроб. Освен от хроничен бронхит той страдаше и от сърце и от бъбречни смущения.

Миналата събота той се срещна в Прага с духовния водач на тибетските будисти Далай Лама.

Хавел беше първият президент на посткомунистическа Чехословакия и първи президент на Чехия след разделянето със Словакия, от 1989 до 2003 година.

В началото на 60-те години неговата дейност в областта на политиката се засилва, като той става особено активен след избухването на Пражката пролет. През 1977, неговият ангажимент към манифеста за човешки права Харта 77 му донася световна слава на лидер на опозицията в Чехословакия, нещо което довежда и до неговото арестуване. През 1989 „Нежната революция“ изстрелва Хавел към президентския пост.

В качеството си на президент на Чехословакия, а впоследствие на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна демокрация. По време на неговото тринадесет годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започване на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват през 2004 година.

Автор е на около двадесет пиеси и значителен брой есета, преведени на много езици.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Чешката република Вацлав Клаус по повод кончината на бившия президент на Чехия Вацлав Хавел. В писмото той  изразява своите и на българския народ съболезнования към чешкия народ, както и на близките и семейството на Вацлав Хавел за тази голяма загуба. Президентът Първанов подчертава, че многобройните международни награди за мир, присъдени на Вацлав Хавел, както и признанието на неговата политическа и литературна дейност, говорят ясно за уважението на световната общност към първия демократично избран чешки президент.

Вацлав Хавел беше символ на нежните революции, коментира пред Дарик президентът Желю Желев. По думите му Хавел е един от малкото европейски политици, които са успели да променят Източна Европа без насилие и затова е и пример за промените в Арабския свят от тази година.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до чешкия си колега Петр Нечас, по повод кончината на Вацлав Хавел, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Днес всички носим спомена за онова знаменателно слово на 10 декември 1989-та година от балкона на Вацлавския площад, поставило началото на Пражката „нежна революция“, пише в телеграмата си премиерът. „И сега сме съпричастни с духа на европеизма, въплътен в историческите слова на Хавел – „истината и любовта ще победят над лъжата и омразата. Той вярваше, че краят на Студената война е възможен и с делата си го постигна“, казва още Борисов.
В писмото си премиерът благодари посмъртно на „великият европеец“ Хавел, който върна Източна Европа там, където й беше мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *