26/04/2024

Пловдивчани ще си плащат автобусните билети чрез SMS

От 20 декември пътниците по автобусните линии с номера 4 и 15, обслужвани от Хеброс бус, ще могат да пътуват и със SMS билети.
Проектът „SMS билет в градския транспорт” се реализира съвместно с българо-чешката фирма Ерика – БГ, а Хеброс бус е първият транспортен оператор в страната, който прилага нововъведението.

Като начало, от 20 декември в 20 автобуса в Пловдив, по двете линии на Хеброс бус 4 и 15, ще може да се пътува като се изпрати SMS на мобилните оператори. В отговор се получава билет, валиден 45 минути. Всеки контрольор ще е снабден със специално устройство за проверка на валидността на SMS билета. В началото на следващата година се предвижда да бъдат добавени още линии.

Ползването на електронен билет е на принципа на SMS паркирането. Но SMS билетът дава още възможност на транспортните оператори да контролират работата на кондукторите и движението на автобусите.
Разработката на проекта е отпреди една година, когато беше представен на пловдивските транспортни оператори. Реализацията му започва с Хеброс бус, пилотна фирма не само за Пловдив, но и за цялата страна.

One thought on “Пловдивчани ще си плащат автобусните билети чрез SMS

  1. Интересно -КОЙ ще получава билета – гражданина или някой друг? И ако е пътника , то кой ще да му го даде? Може би кондуктора,но в такъв случай,кондуктора как ще знае на кого да даде билетчето,платено през мобилния оператор? Може би ще вика през целия автобус „кой е господин Иванов?“! А на някой може да му е неприятно всички в автобуса да научават името му!
    Ако все пак кондуктор ще има,то излиза , че пътниците се натоварват допълнително,само защото фирмата не се доверява на кондукторите,които ТЯ е назначила!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *