25/04/2024

Най-сетне: Светът се обединява срещу парниковите газове

Председателят на конференцията на ООН по климата обяви тази нощ, че е постигнато споразумение за изготвяне на програма, която да очертае нов път, по който всички страни по света ще се борят с климатичните промени, предаде АП.

По думите на южноафриканския външен министър Майте Нкоана-Машабане, която ръководи форума, 194-те страни от ООН са се съгласили да започнат преговори по нов договор, който ще постави пред всички държави еднакви задължения да контролират емисиите на газове, предизвикващи парников ефект. Договорът трябва да влезе в сила най-късно до 2020 г.

Понастоящем, съгласно Протокола от Киото от 1997 г., само индустриалните страни са задължени да ограничават емисиите си. Валидността на този протокол изтича в края на следващата година, но тези страни са се съгласили да изпълняват задълженията си по протокола още пет години, както гласи постигнатото тази нощ споразумение в Дърбан, предаде БТА.

Пробивът дойде след 13 дни усилени преговори, които продължиха ден и половина повече от планираното. Имаше и две денонощни заседания, в края на които преговарящите едва държаха очите си затворени и говореха неуверено.

Най-тежкият проблем бе задължителният характер на споразумението за управляване на въглеродните емисии до края на следващото десетилетие. Планът на Европейския съюз бе в текста на споразумението да има твърди формулировки, които да задължават всички страни в еднаква степен да спазват ангажиментите си по емисиите.

Индия оглави възраженията, като заяви, че иска не толкова строг вариант. Индийският министър на околната среда Джаянти Натарджаян твърдеше, че предложението на ЕС е в разрез с приетия отпреди 20 години принцип, че развиващите се страни носят по-малко отговорност от индустриалните държави, които са допринесли за глобалното затопляне с емисии в продължение на 200 години.

Председателстващата конференцията Майте Нкоана-Машабане даде на Натарджаян и еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегард 10 минути да намерят двустранен компромис, през което време стотиците делегати се тълпяха около тях.

В ранните часове на днешния ден на конференцията в Дърбан за пръв път бе постигнато споразумение, което ще принуждава всички големи замърсители да предприемат действия за забавяне на процеса на глобалното затопляне. Това споразумение бе предшествано от многогодишни неуспешни опити да бъдат накарани развиващи се гиганти като Китай и Индия да ограничат въглеродните си емисии.

Екологични организации обаче критикуват преговарящите в Дърбан за неуспеха им да покажат необходими амбиции за съкращаване на емисиите до нужните нива. Според тях са нужни нива, чрез които да се избегнат опасни, според тях, климатични промени, предаде „Фокус“, позовавайки се на Скай Нюз.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните по света незабавно да започнат да изпълняват решенията на конференцията за климата в Дърбан. В своя декларация, разпространена снощи в централата на международната организация, Бан оценява като „важно и работещо за бъдещето“ споразумението, наричано Дърбанска платформа. Той призова също страните членки на ООН да продължат да работя в конструктивен дух, който е бил характерен за 17-ата конференция от Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени в Дърбан.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *