19/04/2024

Международни наблюдатели: Изборите в Русия бяха манипулирани в полза на Путин

Парламентарните избори в Русия бяха нечестни и проведени в полза на управляващата партия на премиера Владимир Путин. Гласуването в неделя е белязано от вероятни манипулации, включително добавяне и вадене на бюлетини.

Това заявиха в първия си коментар след изборите за Държавна Дума международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитирани от „Ройтерс“.

„В деня на изборите гласуването беше организирано общо взето добре, но качеството на избирателния процес се влоши към момента на броене на гласовете, коете беше характеризирано с чести нарушения на процедурите и примери за вероятна манипулация, включително няколко сериозни инцидента с пълнене на бюлетини в урните или изхвърлянето на вече пуснати“, се казва в предварителния доклад на мисията им.

Независимо от отсъствието на правила за равнопоставеност, руските граждани успяха да реализират правото си на глас и да го декларират пред държавата, продължават наблюдателите на ОССЕ. Законодателната база за гласуване се подобри, а телевизионните дебати позволиха на партиите да се представят пред избирателите.

Все пак те смятат, че недопускането на няколко партии до изборите за Дума е стеснило полето за конкурентна борба, а избирателният процес е бил прекроен в полза на управляващата партия.

От ОССЕ посочват като пример преднамереното отразяване на изборите в медиите и намесата на властите в изборния процес на различни нива.

„Изборите приличаха на състезание, в което на някои играчи изобщо бе забранено да излизат на полето, а теренът бе устроен така, че да дава преимущества на един от участниците“, заяви Хайди Талявини, ръководител на мониторинга от бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ.

В деня на изборите и днес по блогове в интернет продължават да се публикуват устни и видео-свидетелства за нарушения. Описват се случаи на недопускане на наблюдатели, изхвърляне на бюлетини, развозване на избиратели, гласуващи по няколко пъти с временни удостоверения и др.

Партията „Справедлива Русия“ вече обяви, че не признава резултатите от гласуването за местни парламенти в Астрахан и във втория по големина град в страната Санкт-Петербург. „Там масово мамеха, там бяха извършени най-големите фалшификации“, заяви лидерът на партията Сергей Миронов.
dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *